Belföld

Megdőlt a csapadékrekord szerdán

Megdőlt a napi csapadékrekord szerdán – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön. A korábbi, 101,3 milliméteres rekordot július 19-én, 1956-ban mértek Szőlősardón.

Most a felhőszakadásokkal kísért zivatarok hatására Fonyódon 117,8 milliméter csapadék gyűlt össze 24 óra leforgása alatt, ezzel pedig új napi rekord született.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki veszélyjelzése szerint jelenleg is az egész országban vannak érvényben figyelmeztetések felhőszakadás, zivatar miatt.

Akkora eső volt Szolnokon, hogy autók merültek el a vízben
Több utca is járhatatlanná vált a városban szerdán.

A felhőszakadás veszélye miatt a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a másodfokú figyelmeztetést is kiadták.

Csütörtökön és pénteken gyakorlatilag az ország bármely pontján kialakulhat zivatar. A legerőteljesebb zivatartevékenység mindkét nap délután és kora este lesz.

Leginkább a középső és keleti országrész tűnik érintettnek, péntekre virradó éjjel a Dunántúl északi és középső részén a legnagyobb az esély egy-egy adott helyen zivatarra.

A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kíséri, komolyabb, több 10 milliméternyi csapadék inkább a Dunától keletre hullhat. Néhol jégeső és pár perces szélroham szintén előfordulhat.

(MTI, kiemelt kép: MTI/Mihádák Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik