Belföld

Závecz: Tovább tart a Fidesz, a DK és a Momentum lendülete

A Fidesz a teljes népességen belül 34 százalékon áll, táborának méretét és a többiekkel szembeni előnyét megtartotta az EP-választás után. A második helyen a Demokratikus Koalíció áll a pártok versenyében, támogatottsága 11 százalék. A Momentum az MSZP és a Jobbik a lakosság 6-6 százalékára számíthat, míg az LMP-nek és a Mi Hazánk Mozgalomnak 2-2 százaléka van a teljes népességen belül, a Párbeszédhez és a Kétfarkú Kutyapárthoz 1-1 százaléknyi választópolgár sorakozott fel. A pártnélküliek aránya 30 százalék – derül ki a ZRI Závecz Research Intézet június első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából.

A biztos pártválasztói körben lényegében az EP-választáson elért eredmények ismétlődtek meg június első felében. A Fidesz 53 százalékot ért el, a Demokratikus Koalíció 17, a Momentum 9 százalékos. Az aktív szavazók 7-7 százaléka támogatja az MSZP-t és a Jobbikot. Az elkötelezett szavazók csoportjában a Mi Hazánk Mozgalomnak 3, az LMP-nek és a Kétfarkú Kutya Pártnak 2 százaléka van, a Párbeszéd 1 százalékos.

Az EP-választáson sikeres pártok szavazóinak aktivitása hetek múltán is érzékelhető. Ennek következménye, hogy bár a Momentumot, az MSZP-t és a Jobbikot egyaránt 6-6 százaléknyi választópolgár preferálja, a biztos szavazói körben a Momentum jobban áll a többieknél, hiszen támogatóinak 72 százaléka egy mostani választáson is részt venne. A másik két párt hívei nem ennyire lelkesek, a szocialista szimpatizánsok 55, a jobbikosok 52 százaléka aktív. A DK táborának 75 százaléka voksolna ma is, a Fidesz híveinek 71 százaléka menne el most vasárnapi választásra. Az LMP támogatói a leginkább enerváltak, csak 41 százalékuk aktivizálódna.

A korábbi felmérések azt mutatták, hogy a Momentum alapvetően a fiatalokra, a közép- és felsőfokú végzettségűekre és a nagyvárosiakra támaszkodhat. A választás eredménye igazolja a települési sajátosságokat, Budapesten 17,3 százalékot ért el a párt, a megyei jogú városokban összességében 10,7 százalékot, míg azokon a településeken, ahol legfeljebb ezren szerepeltek a szavazói nyilvántartásban, összességében 4,3 százalékot. Az viszont ebből a közvélemény-kutatásból látszik, hogy az életkori különbségek kiegyenlítődtek, minden csoportban a teljes lakosságon belüli átlaggal megegyező, 6 százalékos a párt támogatottsága, a 60 év felettiek körében is. Az iskolázottság szerinti eltérések  viszont megmaradtak, az alapfokú végzettségűek 3 százaléka áll a Momentum mögött, a szakmunkás képzettségűek 4, az érettségizettek 8, a diplomások 11 százaléka támogatja a pártot.

A Demokratikus Koalíció szavazóinak karaktere is változott némileg, az életkori különbségek ugyanis nem jelentősek: a 40 év alattiak 9 százaléka áll mögöttük, a náluk idősebbek csoportjában 12 százalék preferálja a DK-t. Viszonylag kiegyenlített a párt tábora iskolai végzettség szerint is: az alapfokú végzettségűek 7, a szakmunkás képzettségűek 11, az érettségizettek 13, a diplomások 12 százaléka híve Gyurcsány Ferenc pártjának. A tényleges eredmények jelzik a korábban kutatásokban tapasztalt nagyvárosi dominanciát: Budapesten 19,3 százalékot ért el a DK, a megyei jogú városokban összességében 18,3 százalékot, a legfeljebb ezer szavazóval rendelkező településeken 11 százalékot.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2019. június 4-14. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb +/- 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztek volna az országban.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.