Belföld

Közel kétszáz külföldi jutott hamis tartalmú útlevélhez az egyik kormányablaknál

Bővült azoknak a külföldieknek a száma, akik valótlan tartalmú okmányokat vettek át egy bűnözőkkel összejátszó dolgozótól a kormányablaknál. A 31 éves ügyintéző szervezett elkövetői csoport által szállított külföldieknek intézett valótlan tartalmú okmányokat. A kerületi ügyészség vádat emelt egy újabb ,,ügyfele” ellen.

A fiatal nő a Fővárosi Kormányhivatal XX. Kerületi Hivatalának kormányablakánál okmányirodai ügyintézői munkakörben dolgozott. A vádirat szerint  kapcsolatba lépett vele egy szervezett elkövetői kör, és rábírta, hogy 2015 júniusa és 2016 decembere között ukrán, orosz, azeri, iráni, albán személyek részére állítson ki valótlan tartalmú útlevelet és személyazonosító igazolványt.

A kérelmező személyek fényképe volt az okmányokon, de az különböző, honosított magyar állampolgárságú személyek adatait tartalmazta. A nő összesen 198 darab valótlan tartalmú okmányt állított ki, és ezzel az Európai Unió tagállamának okmányaihoz juttatta a nem uniós polgárokat.

Európai elfogatóparancs útján az Egyesült Királyságban kézre került egy 37 éves ukrán állampolgár, akivel, mint felbujtóval szemben az ügyészség hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a bíróságon. A kerületi ügyészség indítványozta, hogy a bíróság egyesítse a férfi elleni ügyet a korábbi vádirat alapján folyó eljáráshoz.

Az újabb vádirat lényege szerint a férfi is az okmányirodai ügyintéző közreműködésével jutott olyan útlevélhez, amely a férfi fényképét, azonban egy honosított magyar állampolgár adatait tartalmazta. A férfi ennek segítségével jutott el Angliába.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik