Belföld

Kidőlt fákat, leszakadt vezetékeket, kigyulladt épületeket hagyott hátra a vihar

Sok munkát ad a vasárnapi vihar a tűzoltóknak, délután Bács-Kiskun és Pest megyébe, este pedig már Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe is riasztották őket kidőlt fák, lefújt tetőcserepek és leszakadt vezetékek miatt – tájékoztatta a katasztrófavédelem az MTI-t.

Közleményük szerint a szél által kicsavart és kidőlt fák, valamint leszakított elektromos vezetékek eltávolításához, lakóházak pincéjében és udvarán álló víz szívatásához, az eső miatt beázott falu házakhoz, villámcsapás miatt kigyulladt épületekhez riasztják a tűzoltókat, akik folyamatosan hárítják el a károkat.

A Bács-Kiskun megyei Soltszentimrén egy ház tetejéről fújta le a szél a cserepet, Bócsán, az 54-es főút több szakaszán fák borultak az úttestre megállítva a forgalmat. Nagybaracskán, a Szent István utcában a leszakadt elektromos vezeték az úttestre lóg, ezért a tűzoltók az áramszolgáltató szakembereit is értesítették, Izsákon, a Szabadság téren pedig egy fa dőlt egy üres személyautóra.

Az orgoványi Felsőjárás tanyán egy hatméteres akácfa dőlt egy lakóépületre, Fülöpszálláson, a Székekpuszta tanyánál szintén egy kidőlt fa okoz gondot. Bácsalmáson a tanyasornál a leszakadt villanyvezeték miatt kérték a tűzoltók segítségét, Kiskunhalason pedig egy lakóház kerítését törte össze egy kidőlt fa.

Pest megyében Tápiószeléről érkezett a legtöbb riasztás: a Jókai úton a villanyvezetékre, a település és Tápiógyörgye között pedig egy autó elé dőlt egy fa. A Györgyei úton nemcsak az elektromos vezetéket, de a távközlési kábeleket, illetve egy lakóház tetejét is megrongálta egy kidőlt fa, a Lehel úton pedig egy kerítésre dőlt fa a gázvezetékben is kárt tett.

A tolna megyei Hőgyészen, Szálláspusztán villám csapott egy lakóházba, a lakók porral oltóval eloltották a tüzet még a tűzoltók kiérkezése előtt, az egységek pedig egy vízsugárral fejezték be a végleges oltást. A villámcsapás következtében az épület elektromos hálózata és berendezései megsemmisültek – közölte a katasztrófavédelem.

kiemelt képünk illusztráció; forrás: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik