Belföld

Ötödször engedték ki a börtönből a pilisi gyilkosság vádlottjait

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla a Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú ítéletét annak a két szerepjátékőrült fiatalnak az ügyében, akik életfogytiglant kaptak, mert a vád szerint kivégezték a társukat a pilisi erdőben kilenc évvel ezelőtt. A táblabíróság új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot, és ezzel egyidejűleg megszüntette M. Gergelynek és társának, T. Andrásnak a letartóztatását, és a bűnügyi felügyeletüket rendelte el.

A két emberölésért elítélt férfi a Gyűrűk ura világában érezte igazán jól magát. Egy ilyen játék alkalmával ismerték meg Krisztiánt, akit tíz évvel később meggyilkoltak a vád szerint. Az viszont teljes bizonyossággal azóta sem derült ki, hogy miért.

A két fiatalember mindössze annyit volt hajlandó beismerni, hogy találkozott aznap reggel Krisztiánnal Budapesten. Azt mondták, már korábban megbeszélték, hogy elmennek játszani, de a barátjuk meggondolta magát és végül nem ment velük. Arra viszont nem tudtak ésszerű magyarázatot adni, hogy miért reggel hétkor találkoztak, ha azt beszélték meg, hogy csak tíztől játszanak.

Egy tanú azt állította, hogy T. Gergely és Krisztián nála játszott az ominózus napon, csakhogy T. Gergelyt aznap egy fővárosi kórházban kezelték, mert megsérült a keze. Valószínűvé vált, hogy a férfi Krisztián kivégzésekor szerezhette a súlyos kézsérülést.

Bár a gyilkos fegyver soha nem került elő, és teljes bizonyossággal az indíték sem derült ki, a bíróságnak semmi kétsége nem volt, hogy ők követték el a brutális gyilkosságot. Mind a ketten 16 év fegyházat kaptak. Az elsőfokú bíróság indoklása szerint a két férfi kicsalta Krisztiánt az erdőbe, ahol T. András elővette a kést, és többször mellkason, illetve lábon szúrta. Ezt követően avart húztak rá, majd otthagyták.

A holttest maradványai csak hónapokkal később kerültek elő: egy kiránduló csoport talált egy koponyát és ruhában lévő csontokat. A védelem ezek után azzal érvelt, semmi sem bizonyítja, hogy nem egy éles kő okozta a sérülést, amire ráesett a fiú. A bíróság azonban arra jutott: több egyforma sérülést nem tud okozni egy kő vagy szikladarab.

Ez a bizonyíték azonban még mindig kevés lett volna, ha a korábban említett barát, aki a védelem szerint elszerette T. András barátnőjét, nem vall ellenük. A férfi azt állította ugyanis, hogy a két vádlott korábban azt mondta neki:

ki fognak végezni egy árulót.

A bíróság végül indítékot is talált. Krisztián pénzt adott kölcsön T. Andrásnak és M. Gergelynek az induló vállalkozásához, de nem elégedett meg azzal, hogy visszafizették a pénzt, kamatot is követelt tőlük. Ezt pedig már nem tűrhették a szerepjátékok bűvöletében élő elkövetők, mondván, Krisztián ezzel elárulta a tízéves barátságukat.

A Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést és új eljárást rendelt el. A megismételt eljárásban több mint fél tucat tárgyalást tartottak, mire eljutott odáig az ügy, hogy le tudják zárni a bizonyítási eljárást és ítéletet hirdethessenek.

Tavaly októberben M. Gergely és T. András is életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, azzal, hogy előbbi 25, utóbbi 30 év múlva bocsátható leghamarabb szabadon.

A Budapest Környéki törvényszék ítéletének hatályon kívül helyezésére ezúttal azért került sor, mert az elsőfokú bíróság tavaly június 2-án megtartott kiküldött bíró útján történő bizonyítási kísérletre nem értesítette írásban a fogvatartásban lévő férfiakat, s ezáltal akadályozta őket a jogaik gyakorlásában.

A táblabíróság szerint a bizonyítási kísérlet lefolytatása sem felelt meg az eljárásjogi szabályoknak. A tábla szerint az elsőfokú bíróság csak részben tett eleget indokolási kötelezettségének, a bűnösség megállapítására is kiható lényegi körülmények tekintetében nem adott számot, hogy ítéleti tényállását mely bizonyítékokra alapította. Mindezekre figyelemmel az elsőfokú ítélet felülbírálatra alkalmatlannak minősül és a hatályon kívül helyezése vált szükségessé.

A két férfi kijöhetett a börtönből, és bűnügyi felügyeletbe került.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje, Kertész Gusztáv szerint nagyon rossz üzenete van annak, hogy ennyire ellentmondásos ítéletek születnek az ügyben.

Szerintem egyedülálló a magyar jogtörténelemben az, hogy ötödször kerültek szabadlábra a vádlottak. De jelentősége van annak is, hogy sem a hatályon kívül helyezést, sem a letartóztatás megszüntetését nem fellebbezte meg az ügyészség. Nem embernek való az, amit átélnek a vádlottak a gyilkosság óta eltelt kilenc év óta, akár megcsinálták a bűncselekményt, akár nem. Gergő anyját annyira megviselte a dolog, hogy nemrég agydaganatot kapott

– mondta lapunknak Kertész Gusztáv a táblabíróság mai döntése után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik