Belföld

Veszélyes a hőség: vörös kód is jöhet

A következő napokban még melegebb lesz, a középhőmérséklet 27 fok felett alakul. Péntekre narancssárga lesz az egész ország.

Túlnyomóan napos idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék az ország döntő részén nem lesz, csak egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki. A hőmérséklet napközben 29 és 33, késő este 20 és 27 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd éjfélig csaknem az egész országra (Nógrád megye kivételével) elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést adott ki a hőség miatt, mert a  napi középhőmérséklet elérheti a 25 fokot. 

 

 

Éjfélig keleten egy-egy zivatar is lehet, 80 kilométeres szél, kisebb méretű jég kíséretében, ezért Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyére külön figyelmeztetés érvényes.

 

Szerdán, csütörtökön is fokozódik a hőség, már az egész országra él a veszélyjelzés, egyre melegebb lesz, pénteken pedig már másodfokú, narancssárga figyelmeztetés érvényes az egész országra, mert a napi középhőmérséklet 27 fok felett valószínű.

 

Egyelőre a szombat tűnik a legforróbb napnak, napos idő lesz kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű. A szelet többfelé élénk lökések kísérik. Éjszaka 18 és 23, napközben 33 és 37 fok között alakul a hőmérséklet – írja a Kiderül.hu, amely szerint a következő napokban megdőlhetnek a hőmérsékleti rekordok.

 A kormány nemcsak nagy hidegben, hanem veszélyes kánikula idején is úgynevezett vörös kód figyelmeztetést rendel el.

Az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára adja ki a „vörös kódot”. Ilyenkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára azoknak a hajléktalanoknak, akik nem tudnak más módon segítséget kapni.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik