Belföld

Egy tető alatt az MSZP-vel: szétázik a zuglói könyvtár

Az esőzések közben a plafonból folyamatosan ömlik a víz, végigfolyik a falakon, és még a konnektorokból is szivárog! Több könyvespolcot műanyag fóliával le kellett takarni a könyvek megőrzése érdekében. És akkor a mosdó, konyha állapotáról még nem is beszéltem

– írta lapunkhoz is eljutott levelében egy aggódó könyvtárlátogató a májusi esőzések után.

A főváros minden bizonnyal legramatyabb állapotban lévő könyvtára Zuglóban működik. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtára évtizedekkel ezelőtt nyitott egy lakótelepi toronyházak közötti parkban álló lapostetős kockaházban.

A tető állapota az utóbbi években annyira leromlott, hogy ha kint zuhog, akkor bent is esik, vödörben gyűjtik össze az esővizet.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Az épület egészen az utóbbi időkig állami tulajdonban volt, de két éve a főváros ingatlanállományába került. Bonyolítja a helyzetet, hogy a főváros mellett az MSZP is tulajdonos, a XIV. kerületi önkormányzatban egyébként irányító pozícióban lévő szocialisták több irodahelyiséget birtokolnak. A könyvtár lényegében csak bérlő egy társasházban, ahol közösköltséget is fizetnie kell.

A közösségi térként is funkcionáló könyvtár elszánt törzsközönséggel rendelkezik. A májusi esőzések katasztrofális következményeit látva ők kezdték levelekkel bombázni a kerületi politikusokat és az érintett fővárosi vezetőket.

Az akció következtében szerdán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, is közmeghallgatást tartott az épületről, ahol legalább száz felpaprikázott könyvtártámogató fogadta csalódottan a hírt, hogy leghamarabb jövőre indulhat el bármilyen felújítási munka, addig biztosan maradnak a vödrök és a műanyagfóliák.

Fodor Péter hangsúlyozta, hogy nem tervezik a fiókkönyvtár bezárását, a környéken próbálnak majd alkalmas helyiséget találni egy ideiglenes kölcsönzőhelyiségnek.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A főigazgató igyekezett megnyugtatni a hallgatóságot, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár jelenleg a legsürgetőbb beruházásként tartja számon a zuglói fiókkönyvtárat, és a főváros illetékesei is támogatták a felújítási tervet. A közmeghallgatáson az MSZP nem képviseltette magát.

Kiemelt kép: Majrai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik