Belföld

Ujjlenyomat alapján azonosítják a hajóbaleset áldozatait

Csak ujjlenyomat alapján azonosították a Hableány turistahajó katasztrófájának áldozatait – értesült a 168 Óra. Dél-Koreában minden, 17. életévét betöltött állampolgártól ujjlenyomatot kell venni, amelyet aztán felvisznek egy nyilvántartásba.

A Dunából kiemelt holttestekről az Interpol állandó munkacsoportjának, a DVI-nek a magyar szakemberei veszik le az ujjlenyomatot, majd a dél-koreai szakemberek végzik az azonosítást, mert csak ők férnek hozzá az adatbázishoz. Bár az ujjnyomok nagymértékben rongálódhatnak a vízben, a dél-koreaiaknak van egy új módszerük, amellyel akár három hónapig vízben lévő áldozatoktól is lehet ujjlenyomatot venni.

A DVI elsődleges azonosítói az ujjnyom, a DNS és a fogazat, ezért fogstátusz alapján is zajlik az azonosítási munka. A fogászati csapatot a Bécsben született, de 30 éve Magyarországon élő Ajang Armin Farid igazságügyi fogorvos-szakértő vezeti, aki azt mondta, hogy a fogászati azonosításnál a korábban kapott fogászati kezeléseket hasonlítják össze a megtalált holttest fogazatával (tömés, gyökérkezelés, implantátumok).

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik