Belföld

Dél-Korea a szállodahajó lefoglalását követeli a kormánytól

A koreai külügyminisztérium többször is arra kérte a magyar kormányt, hogy foglalja le a múlt hét szerdai dunai balesetben érintett Viking nevű szállodahajót, írja a Korea Times.

Egy hivatali tisztviselő hétfőn a koreai sajtónak arról beszélt, hogy a minisztérium felszólította a budapesti Koreai Nagykövetséget, hogy újból üljenek le tárgyalni a magyar kormánnyal a szállodahajó ideiglenes lefoglalásáról.

Dél-Korea addig el sem engedné a Vikinget, amíg a balesettel kapcsolatban véget nem ér a két ország nyomozása, illetve amíg el nem kezdenek tárgyalni a koreai áldozatok és családjaik kompenzálásáról.

A magyar hatóságok korábban hagyták, hogy a Viking Sigyn elhagyja a helyszínt, mondván az összes bizonyítékot begyűjtötték a fedélzetről.

A 135 méter hosszú Viking Sigyn a lap szerint jelenleg Németországban jár, Passau városánál, a lefoglalása ezzel együtt továbbra sem lenne lehetetlen feladat.

Kang Kjung Vha külügyminiszter már hazatért Szöulba Budapestről, és hétfőn megígérte, hogy nemcsak Magyarországgal, hanem a szomszédos államokkal is szorosan együtt fognak működni az eltűnt koreaiak felkutatásában.

Mint arról korábban beszámoltunk, hétfőn délelőtt 11 óra körül Hartánál találtak egy holttestet a Dunában.

Nem tudja megközelíteni a helyszínt az úszódaru, merülésre készülnek a koreaiak
Új pontont építenek. Lezárták a Margit híd déli oldalát a gyalogosok elől.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik