Belföld

Szijjártó: A szállodahajó kapitánya panasszal élt a gyanúsítás ellen

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter pénteken délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott a szerda esti budapesti hajóbalesettel kapcsolatban.

Szijjártó a magyar emberek nevében kifejezte részvétét és együttérzését a koreai nemzetnek, különösen az áldozatok családtagjainak és gyors testi, lelki felépülést kívánt a túlélőknek.

A hajóbaleset helyszínére látogatott Szijjártó és a dél-koreai külügyminiszter
Az eseményen részt vett a katasztrófavédelem két tábornoka és a dél-koreai nagykövetség néhány munkatársa is.

A magyar külügyminiszter az eltűntként nyilvántartott magyarok családjait is együttérzéséről biztosította.

A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt és még annál is többet megtesznek

– fogalmazott.

Mint mondta, több száz ember vesz részt a mentési és felderítési munkálatokban. Szijjártó köszönetet mondott minden résztvevőnek, akik közreműködtek hét emberélet megmentésében a balesetet követően.

Elhúzódó személykutatásra kell számítani, tette hozzá, együttműködnek a szerb hatóságokkal is, hiszen nem elképzelhetetlen, hogy az elkövetkezendő napokban rájuk is számítani kell.

A cél tehát az, hogy a roncsot minél előbb kiemeljük, és az esetleges benne rekedt eltűnt személyeket is felderítsük, és őket is felhozzuk

– jelentette ki, megemlítve, hogy a körülmények ezen célkitűzések ellen dolgoznak.

A külügyminiszter emlékeztetett, hogy a baleset körülményeinek tisztázása érdekében a fővárosi rendőrkapitányság szakértő bevonásával rendelt el nyomozást, a nyomozók szemlét tartottak, a tárgyi bizonyítási eszközöket lefoglalták.

Mint mondta, a nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján felmerült egy személy ellen megalapozott gyanú, ezért gyanúsítottként hallgatták ki, majd indítványozták az előzetes tartóztatást a szállodahajó ukrán kapitánya ellen.

A kapitány a külügyminiszter elmondása szerint a gyanúsítás ellen panasszal élt, viszont az őrizetbe vétel ellen már nem.

Szijjártó újságírói kérdésre közölte, hogy az egyik túlélőnek törésekkel járó sérülései vannak, az ő ellátása folyamatban van, illetve pszichológusok állnak rendelkezésre, hogy segítsenek az áldozatok hozzátartozóinak.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik