Belföld

Nyerges Zsolt nagylelkű gesztusa másfél milliárdjába kerül a költségvetésnek, évente

Másfél milliárdot ad a kormány Szolnok városának, hogy 2020 júniusáig működtetni tudja azokat a sportklubokat és ingatlanokat, amelyeket a milliárdos Nyerges Zsolt adott át ingyen az önkormányzatnak.

A közösségnek vissza kell adni valamit abból, amit az ember onnan kap.

– magyarázta a Simicska-vagyon nagy részét is megszerző Nyerges Zsolt a tavasszal, amikor bejelentette, hogy a tulajdonában lévő sportklubokat és sportingatlanokat odaadományozza a városnak. A sokmilliárdos vagyon fölött diszponáló ügyvéd nagyon komoly intézmény volt Szolnok sportéletében, ő volt egyszemélyben a Szolnoki Olaj Kosárlabda Klub tulajdonosi alapítványának alapítója, a Szolnoki Dózsa vízilabdacsapat tulajdonosi alapítványának alapítója, valamint a Szolnoki MÁV Futball Kft. tulajdonosa.

A jelek szerint azonban az igyenadomány működtetési költségei messze meghaladták Szolnok finanszírozási lehetőségeit, és az államnak kellett a zsebébe nyúlnia a helyzet megoldásához.

A Szalay Ferenc fideszes polgármester vezette önkormányzat szerda este küldte ki a csütörtöki közgyűlésen napirendre tűzött előterjesztést, amelyből az derült ki, hogy a kormány „Szolnok sportéletének hagyományaira és eredményeire tekintettel” módosította a 2019-es költségvetést, és 1,52 milliárdos támogatást adott a sportklubok működtetésére. Az önkormányzatnak lényegében csak a támogatás elfogadását kellett megszavazni.

A rapid gyorsasággal átvitt előterjesztés szerint a támogatás egy évre szól. A pénzből 121 millió megy a vízilabdásoknak, 100 millió pedig a futballisták létesítmény-fenntartási költségeire és 1,3 milliárd forint működési célokra.

Úgy tudjuk, az önkormányzatban elhangzott az is, Szalay Ferenc polgármester tárgyalást kezdett a kormánnyal arról, hogy az állami támogatást ne csak idén, hanem minden évben kapja meg a város.

A csapatok korábban sem működtek nyereségesen. Szolnok volt a NER-cégek egyik kedvelt tao-s célpontja, így többmilliárdnyi támogatás áramlott a klubokba.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik