Belföld

Baj van a budapesti patkányirtók referenciáival

patkány (patkány, )
patkány (patkány, )

A Fidesz-KDNP-s többség nem vette napirendre Fővárosi Közgyűlésben azt a közös ellenzéki javaslatot, amely vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen körülmények között kapott megbízást patkányirtásra az RNBH Konzorcium. A megbízás elnyerése után a patkánymentesítési feladatokra fordított keretösszeget is jelentős megemelték.

Az Index beszámolója szerint Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd és a DK főpolgármester-jelöltje kezdeményezte, hogy állítsanak fel egy, a patkányhelyzet feltárását célzó fővárosi vizsgálóbizottságot.

Karácsony szerint ugyanis egészen biztosan látszik az, hogy a patkánymentesítéssel megbízott konzorcium nem rendelkezik azokkal a referenciákkal, amely feltételei voltak a megbízás elnyerésének.

Karácsony Gergely szerint az általuk javasolt vizsgálóbizottságnak fel kell tárnia, milyen visszaélések történtek a patkánymentesítésre kiírt közbeszerzésen, továbbá arról is, hogy a főváros megtett-e mindent a korrekcióra, az állam pedig megfelelően ellátja-e a népegészségügyi feladatokat.

A politikus szerint a patkányirtást elnyerő konzorciumról kiderült, hogy vagy egyáltalán nem, vagy nem úgy szerzett tapasztalatot patkánymentesítésben, ahogyan az elő volt írva, most pedig az árversennyel elnyert közbeszerzés után a korábbi költségek másfélszereséért végzi tevékenységét.

Az RNBH konzorcium tagjai a Rovért Kft., a Növényvédő és Kártevőirtó Kft., a Bogármérnökség Kft. és a Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. mind vidéki cégek, a Bábolna Bio elől most elnyert tender előtt nem végeztek a fővárosban ilyen munkákat, ráadásul egyik sem kifejezetten patkányirtásra szakosodott cég, hanem rovarokkal, szúnyogirtással, kártevő-mentesítéssel foglalkoztak.

Az Index által megszerzett dokumentumokból úgy tűnik, hogy a vidéki nagyvárosokban szerzett szakmai tapasztalatokról szóló referenciák egy része sem lehetett valós.

A patkányirtást 47 éven át nagy sikerrel végző Bábolna Bio megtámadta a közbeszerzési eljárást, sőt, jelenleg is pereskedik az ügyben, ám közben a szerződést a közérdekre való tekintettel megkötötték a konzorciummal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik