Belföld

Kiengedik a börtönből Szögi Lajos gyilkosát

Kiengedik a börtönből Szögi Lajos gyilkosát. A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája a mai napon az emberölés és rongálás miatt 17 évre ítélt ifj. H. Dezsőt július 15-től feltételes szabadságra bocsátotta. Emellett elrendelte a pártfogó felügyeletét. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett, így az még nem jogerős.

H. Dezső Szegedi Fegyház és Börtönben tölti a büntetését, amelyből 2023 október 14-én szabadulhat. Az ítélet szerint július közepén szabadulhat a leghamarabb feltételesen.

A büntetés-végrehajtási bíró a meghallgatáson megállapította, hogy az elítélt kifogástalan magatartást tanúsított eddig a börtönben, különböző címen 53 jutalmat kapott, érvényben lévő fenyítése nincs. H. Dezső a jövő hónapban érettségizik, és önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett. Az olaszliszkai lincselő mindenben kifejezte a megbánását a bűncselekmény miatt, a jogerősen megítélt kártalanítás összegét pedig a megölt tanár családja kapta meg.

H. Dezső a kifogástalan magatartásának köszönhetően mintegy húsz alkalommal volt intézetelhagyáson. Szabadulását követően élettársához és gyermekéhez költözne, két helyről pedig munkáltatói szándéknyilatkozatot is kapott.

Az elsőfokú bíróság a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos döntése meghozatalát megelőzően a büntetés-végrehajtási intézet által adott pozitív és a feltételes szabadságra bocsátást támogató vélemény, valamint a rendelkezésre álló egyéb iratok és az elítélt meghallgatása útján vizsgálta az elítélt későbbi életvezetésével kapcsolatos szándékát. Ennek eredményeként azt állapította meg, hogy megfelelő ellenőrző és egyúttal segítő intézkedés alkalmazásával, így pártfogó felügyelettel, valószínűsíthető, hogy a büntetés céljának eléréséhez további szabadságelvonás már nem szükséges.

Az ügyész fellebbezett a döntés ellen az elítélt által elkövetett bűncselekmény tárgyi súlya és az elkövetés módja miatt, így a végzés nem vált véglegessé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik