A következő élő közvetítés része A Fidesz diadalát és ellenzékváltó hangulatot hozott az EP-választás

27 EP-mandátumot szerzett a lengyel kormánypárt

A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság pártja (PiS) 27, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) részvételével megalakított széles pártszövetség, az Európai Koalíció (KE) pedig 22 mandátumot kap az Európai Parlamentben (EP) hétfői a hivatalos végeredmények nyomán. A lengyel országos választási bizottság által közzétett adatok szerint három mandátumot kap az új balliberális párt, a Robert Biedron Tavasza (Wiosna Roberta Biedronia).

A három bejutó tömörülés közül a PiS eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) tagja volt az EP-ben. A KE nagyobb tömörülései az Európai Néppárt (EPP) frakciójához tartoztak, a koalíció 2-2 mandátumot érvényesíthet viszont az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében (S&D), illetve a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoportban (ALDE) is. A Robert Biedron Tavaszának eddig nem volt EP-képviselete, az S&D-vel együtt kampányolt.

Nem jutott be az EP-be az euroszkeptikus, radikális jobboldali Konfederáció (Konfederacja) nevű koalíció. Az EP-n kívül maradt a harmadik legerősebb lengyel parlamenti tömörülés, az ellenzéki Kukiz´15 is.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik