Belföld

Nagy üzlet a hazafias nevelés egy kis cégnek

Rejtély marad a „legendás” szakértői szerződés. Gyöngyösi Márton érdemi válasz helyett, kioktatást kapott.

Gyöngyösi Márton kitartóan küzd azért, hogy megtudja, miért kötött szerződést a Miniszterelnökség a Legend Hungary Kft.-vel. A Jobbik politikusa erről már többször kérdezett, nyújtott be közérdekű adatigénylést is, de aggályait nem sikerült eloszlatni, sőt. Most Orbán Viktortól kért magyarázatot arra,

miért fizettek éppen ennek a cégnek fél évre csaknem 12 millió forintot „társadalomismereti és kommunikációs tanácsadásért”. 

Az ellenzéki politikus jelezte, kétségeit csak tovább erősítette, hogy a cég versenyeztetés nélkül bérel a VII. kerületben egy 140 négyzetméteres helyiséget, havi 127.680 forintért (+ ÁFA).

Gyöngyösi Márton ködösítésnek tartja, hogy a referenciákat firtató kérdésére korábban azt válaszolták, fő szempont a kiválasztásnál a területhez kapcsolódó kimagasló szakmai tudás és tapasztalat volt.

Azért gondolja, hogy a kormány valamit el akar titkolni, mert a Legend Hungary Kft. eredménye 2016-ban és 2017-ben is

nulla, azaz nulla volt, statisztikai létszáma egy fő,

aki minden bizonnyal a 29 éves ügyvezető igazgató. Gyöngyösi Márton visszásnak tartja ebben az esetben kimagasló tudásról és tapasztalatról beszélni, amikor a korábbi válaszokból tudni lehet, hogy a cégnek komoly  háttéranyagokat kellett készítenie több szerteágazó szakterületen.

Az Opten nyilvántartása alapján, a cégnél csak a kormánytól kapott megbízás után jegyezték be a „társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztés” tevékenységet. A Népszava korábban azt írta, a 29 éves ügyvezető csak ebben vállalkozásban tölt be pozíciót; korábban kaposvári lapoknak fotózott.

Gyöngyösi ezért újra arra várt választ,

milyen referenciák alapján döntöttek a megbízott szakmai alkalmasságáról?

Arra is kérte Orbán Viktort, árulja már el, milyen előnyökkel járt a szerződés a Miniszterelnökségnek, közvetetten a társadalomnak.

Simicskónak sok a dolga

Mivel a kormányfő azonban köztudottan nem foglalkozik üzleti ügyekkel, Gulyás Gergely miniszter Orbán Balázsra bízta, hogy válaszoljon. A Miniszterelnökség államtitkára a korábbiaknál is nagyobb ködösítéssel válaszolt. Nagyon hosszan idézte fel, hogy a szerződést megrendelő Simicskó Istvánnak, a hazazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztosnak mi a feladata. Rengeteg.

Az érintett tárcákkal együttműködésben vezeti, koordinálja a hazafias és honvédelmi nevelés, mint kiemelt kormányzati közfeladathoz kapcsolódó stratégia kialakítását. Ehhez kapcsolódóan megalkotja a stratégia végrehajtásához szükséges cselekvési terveket, felülvizsgálja a honvédelmi neveléshez kapcsolódó közfeladatrendszert, felügyeli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának szakmai fejlesztését.

Simicskónak kell kialakítani a lövészet és más, a hazafias és honvédelmi neveléshez köthető tevékenységek fejlesztési rendszerét. Ha ez nem lenne elég, a kormánybiztosnak elő kell segítenie a rendelkezésére álló eszközökkel a honvédelem ügyének népszerűsítését a társadalomban.

Képviselő Úrral ellentétben mi fontosnak gondoljuk a hazafias és honvédelmi nevelés kérdéskörét.

Az államtitkár szerint a kormányhatározat rögzíti a hazafias nevelési stratégia kialakításának szükségességét, az ezzel kapcsolatos társadalmi szemléletformálás fontosságát,

a társadalom ilyen irányú szemléletformálása ugyanakkor kimeríti a minisztériumi működés kereteit, hiszen nem lehet kizárólag a négy fal között, monitorok előtt ülve érdemi eredményeket elérni ezen a területen, így szükség van külső, szakértői támogatásra is a céljaink elérése érdekében.

Orbán Balázs a cég kiválasztását annyival el is intézte, hogy a Legend Hungary Kft. szerződéses kötelezettségként vállalta a szükséges szakértelem biztosítását, így a feladat ellátása  biztosított. A szerződést a hatályos jogszabályoknak megfelelően kötötték, amit szerinte a jobbikos képviselő sem vitat.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik