Belföld

33 milliárd adókedvezményt kapnak az öngondoskodók

Egy év alatt több mint 90 ezerrel nőtt az önkéntes pénztári adókedvezményeket igénybe vevők száma – mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár a távirati irodának. Szerinte ez a pénzügyi és adótudatosság egyre erőteljesebb elterjedésének is köszönhető. Kiemelte:

az érintettek összesen 32,6 milliárd forintnyi adót spórolhatnak meg az idén, csaknem  ötmilliárd forinttal többet, mint tavaly.Az államtitkár rámutatott: az adóhivatal jelentős adminisztrációs terhet vesz le az érintettek válláról azzal, hogy előre kitölti a rendelkezést, sőt még a pénztár számlaszámát is tartalmazza az adóbevallási tervezet.

Hétfőn lejár a bevallási határidő – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Igaz ugyan, hogy a legtöbb adózónak külön teendő nélkül is érvényes bevallássá válik május 20-án a tervezete, ám azoknak, akik adókedvezményt érvényesítenek, mindenképp érdemes ezt átnézniük.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy minden nyugdíjcélú befizetés után igénybe vehető a kedvezmény, ami a befizetések 20 százaléka, de maximum egy évben 150 ezer forint. Ha valakinek több nyugdíjcélú megtakarítása is van (NYESZ, nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár), akkor az adókedvezmény éves korlátja még magasabb: 280 ezer forint.

Kiemelt kép: Berecz Valter / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik