Belföld

Orbánnak semmi köze a népakarathoz

A politikaelmélet professzora szerint a magyar kormányfő így nem is lehet populista.

Budapestre hívta a belga professzort a CEU rektora, Michael Ignatieff. A Klubrádiónak Chantal Mouffe előadása után azt is  elmagyarázta, miért gondolja, hogy reményforrás a populizmus, amelynek számtalan árnyalat lehet, de szerinte Orbán Viktor nem populista.

Az ő értelezésemben a populizmus önmagában nem negatív, a populista politikus mindenképpen választ ad egy a tömegnek, amely ki lett zárva az érvényesülésből. A professzor az orbáni politika kategorizálása kapcsán jelezte, ő abban sem biztos abban, hogy Orbán jobboldali populista.

A kormányzása autokrata, nacionalista és konzervatív, de nem látja populista elemét.

Az ő meghatározása szerint jobboldali populista mozgalom az, amit a nép ki nem elégített követelése hívott életre. Márpedig Orbán nem a népakarat alapján építette ki rendszerét. A lengyel Kaczynski inkább jobboldali populista, meghatározott társadalmi szektorok igényére adott választ és nagy is a különbség kettejük politikája között – tette hozzá Chantal Mouffe.

„Orbán nagyon különleges vezető, de nem lesz mindig kormányfő”
Fernando Vallespinnel beszélgettünk, aki a populizmus és az érzelmekre ható politizálás nemzetközi hírű kutatója. Szerinte a liberális demokráciák komoly kihívásokkal néznek szembe, de végül győzni fognak. Kína és a technológiai fejlődés viszont jobban aggasztja, mint egyes populista vezetők.

Orbán politikáját semmilyen populizmusként sem értelmezné, mert a politikájának semmi köze a népakarathoz. Ma mindent, ami negatív, azt összekötnek a populizmussal. Számára az igazi populista Marine Le Pen, aki valóban a dolgozói akaratot akarja képviselni, de Bolsonaro brazil elnök sem populista, egyszerűen fasiszta.

A professzor azt mondta, nem ismeri kellően a magyar politikai rendszert, de azt gondolja, az ellenzék akkor tudna érdemben harcolni a kormány ellen, ha föltenné magának azt a kérdést, hogy mi tette népszerűvé Orbánt, mi áll a népszerűsége mögött.

Závecz: A Fidesz óriásit nyerhet az EP-választáson
Akár 14 mandátumot is megszerezhetnek. Erődösik a részvételi szándék.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik