Belföld

Czeglédy-ügy: több informátorát is kiadta a nyomozóknak a kormánylap

Forrásainkat minden körülmények között megóvjuk, szivárogtasson bátran!

– Ez a felhívás olvasható a PestiSrácok című kormánypárti portálon azóta, hogy a hvg.hu korábban beszámolt róla, hogy a Czeglédy Csabát érintő büntetőügyben egyik informátort kiadta a hatóságoknak a kormánylap.

Azóta kiderült az is, hogy nem egyszeri esetről van szó, a fideszes lap újságírója több informátorát is kiadta a nyomozóknak, illetve más kormánypárti újságoknak – írja a hvg.hu.

Mindez azért is érdekes, mert korábban Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője a Media1-nek adott interjújában úgy magyarázta a történteket, hogy „speciális eset volt”, hogy a PestiSrácok munkatársa, Füssy Angéla úgy érezte, újságírói „szerepéből kilépve” tájékoztatnia kell a hatóságokat az információkról a Czeglédy-ügyben.

Az érintett újságíró pedig azzal magyarázta tettét hogy az MSZP-ben politizáló informátor – akit azóta a párt kizárt – sajtóetikai szempontból kérdéses esetet: szerinte a forrás „önös érdekből valótlan információkat akart” neki szállítani, ezért „nem is tekinti informátornak”. Ám a hvg.hu cikke szerint, a PestiSrácok munkatársának eljárása egyáltalán nem volt „kivételes” vagy „speciális”: két további esetben is beavatkozott Füssy Angéla a Ceglédy és társai ellen költségvetési csalás miatt folyamatban lévő nyomozásba. Ezt a hvg.hu birtokába került két nyomozati irat támasztja alá.

Az egyik a korábbi bejelentésének a kiegészítése, amiben a NAV bűnügyi igazgatóságának megküld egy négy nevet tartalmazó listát azokról, akik szerinte információkkal rendelkeznek Czeglédyről. Ebben ő maga fogalmaz úgy, hogy a felsorolt személyek az „informátorai”, és azt is kifejezetten kéri a nyomozóktól, hogy az adatokat, „ide értve a nevüket is, kezeljék zártan, hogy kilétükről a gyanúsítotti kör, sem azok védői ne szerezhessenek tudomást”.

A bejelentés kísérőlevelében az olvasható: a „kihallgatása során tett ígérete szerint” küldi a neveket.

A NAV nyomozóinak továbbított „bejelentés kiegészítés” listáján szereplők egyikét sikerült megtalálnunk, ő Czeglédy egyik korábbi cégénél dolgozott, így került kapcsolatba Füssy Angélával, aki leszervezte, hogy a vele mint újságíróval megosztott információkat a hatóság előtt is mondja el. Az ügy politikai jellegére tekintettel nevének elhallgatását kérve elmondta: bár „nem erővel kényszerítették oda”, laikusként nem tudta, meddig terjed pontosan egy újságíró feladatköre, azt hitte, „ez így rendben van”.

A másik még érdekesebb eset. Egy Sz. P. monogrammal rendelkező ember kihallgatásáról készült jegyzőkönyv annak tisztázásával indul, miért keresték meg a nyomozók, és egyértelműen kiderül, hogy nem önként, magától jelentkezett vagy nem valamilyen nyom vezetett hozzá. Sz. P. maga úgy fogalmaz: azért van a tanúkihallgatáson, „mivel Füssy Angéla oknyomozó újságíró megnevezett engem, mint információval bíró tanút”. Csakhogy életszerűtlen, hogy ezt Sz. P. akarta volna, mert nemcsak semmi használhatót nem mond a nyomozóknak, de kitart amellett, hogy eleve nem is lehetnek információi az ügyről.

Azonban Sz. P.-t a PestiSrácok újságírója nemcsak a hatóságoknak szállította: kiadta az összes többi kormányoldali lapnak is, amely az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint átvette és lehozta Füssy cikkét, amely „Tanúk állítják: a Czeglédy-féle iskolaszövetkezetek fő feladata az MSZP-s és DK-s pártmunka volt” címmel jelent meg. Ez azért is tanulságos, mert világosan mutatja, ahogyan a tudatosan felépített NER-közeli média együttműködik: amikor a cikkben szereplő baloldali politikusok és szervezet az összes lapot beperelte, az egyik fő informátornak kikiáltott Sz. P. nevét és adatait egyszerűen felfedték a bíróság nyilvános eljárásában. Az is mutatja, hogy az „anonim informátort” gyakorlatilag bedobták a közösbe a NER-médiában, hogy egy további, személyiségi jogi perben szintén felbukkant Sz. P. neve: a Magyar Idők is az ő tanúkénti meghallgatását kérte a Fővárosi Törvényszéktől az általuk is átvett állítások alátámasztására.

Kiemelt kép: Czeglédy Csaba (j) a Szegedi Járásbíróság folyosóján ügyvédjével, Hankó-Faragó Miklóssal 2018. április 4-én. (MTI / Rosta Tibor)

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.