Jogszerűen adta le a köztévé a Fidesz kampányvideóját az Újpest-Fradi félidejében

A Kúria semmissé tette a kiszabott bírságot,
Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 745 ezer forintra büntette a köztévét, amiért a Ferencváros–Újpest-meccs szünetében május 4-én a Fidesz legújabb kampányvideóját, így az egyperces Híradó felét ez töltötte ki. A Kúriához felülvizsgálati kérelem érkezett, és semmissé is tették a kiszabott bírságot, írja a hvg.hu.

A kérelemben azzal érveltek, hogy a kampányfilm csak képi illusztráció volt, és 35 másodperc helyett csak 24 ment le belőle. Hozzátették, ez szerkesztett tartalom lévén nem tekinthető politikai reklámnak.

Az érvelést elutasította a Kúria, és úgy értékelt, hogy ezek a szerkesztések a kampányfilm üzenetét erősítették. Számon kérhették volna a kiegyensúlyozottsági követelményeket, de egy egyperces Híradótól nem elvárható, hogy teljes körű tájékoztatást adjon.

Mint írták,

ha minden jelölő szervezetről, vagy annak programjáról közölt tudósítás, amely szükségszerűen eljuttatja az adott jelölő szervezet üzenetét a választókhoz (és ekként a jelölő szervezetet népszerűsíti) politikai reklám volna, akkor nem volna biztosítható az Alaptörvény IX. cikk (2) bekezdése szerinti demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás intézményrendszere.

Kiemelt kép: MTI/Czagány Balázs