Belföld

Millenáris: a közbeszerzés, amelyen a Valtonnak beszállnia sem sikerült

A Közbeszerzési Hatóság hirdetményeit böngészve vettük észre, hogy „A Millenáris területén található létesítmények létesítménygazdálkodási-, üzemeltetési szolgáltatásai” tárgyában kiírt, és nemrég eredménytelenül zárult közbeszerzési eljárás korábbi hirdetményével kapcsolatban helyesbítést adtak ki.

A kiegészítésre a hivatalos megfogalmazás szerint azért volt szükség, mert az eredményről szóló hirdetményben korábban nem tüntettek fel minden információt. A két dokumentum összevetéséből kiderül, hogy az első, eredménytelenségről szóló hirdetmény nem tartalmazta a közbeszerzési eljárásban részt vevő ajánlattevők felsorolását, valamint ajánlatuk érvénytelenségének indokait.

A kihirdetett módosításból azonban kiderül: az ajánlattevők között volt a Fidesz kedvenc őrző-védő cége, a Valton-Sec Kft., mely a szintén Fidesz-közelinek mondott B+N Referencia Zrt.-vel együtt indult. Részt vett a megmérettetésen a debreceni székhelyű, ugyancsak fideszes kötődésűnek tartott UNISZOL-Létesítménygazdálkodási Zrt., amely riválisaihoz hasonlóan jó ideje fekete öves szereplője a nagy értékű közbeszerzéseknek. A harmadik ajánlattevő a Millenáris közvetlen szomszédságában székelő Lexcom Electrics Zrt. és a Parter Event Kft. kettőse volt.

Mint az már korábban is kiderült, az eljárás eredménytelenségét az okozta, hogy mindegyik ajánlattevő ajánlata érvénytelen volt, de most a részletekre is fény derült. 

Az Electrics Zrt.-Parter Event Kft. páros ajánlata több okból is érvénytelen volt, ezek egyike az: „aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást vagy más teljesíthetetlen feltételt tartalmaz”.  Emiatt érvénytelenítették a szólóban induló UNISZOL Zrt. ajánlatát is. 

A Valton-Sec és a B+N Referencia közös ajánlatánál más volt az ok: „az ajánlattevő az ajánlati biztosítékot határidőre nem vagy az előírt mértéknél kisebb összegben bocsátotta rendelkezésre”. Azaz az ajánlattevő páros valamiért nem mutatott be pénzintézeti garanciát a részvételi felhívásban megállapított 5 millió forintról, vagy nem fizette be az összeget, pedig a cégek üzleti eredményeinek fényében ez utóbbi sem okozott volna problémát.

Az ajánlati biztosíték hiányával kapcsolatban megkerestük az érintett két céget, de cikkünk megjelenéséig a Valton-Sec Kft. nem reagált levelünkre.

Helyesbítés

Cikkünk első változatában tévedésből azt közöltük, B+N Referencia Zrt. nem válaszolt kérdésünkre, noha a cég időben elküldte feleletét. Ebben azt írták: „A közös ajánlatevők a teljes ajánlati biztosítékot átutalták, azonban az csak az ajánlattételi határidő lejárta után érkezett meg az Ajánlatkérő számlájára. Sajnálatos módon a pontos indoklás a kérdéses közbeszerzési eljárás eredményének helyesbítéséből kimaradt, de az eredeti „Összegzés az ajánlatok elbírálásáról” dokumentumban szerepel.”

Brassai Kornél

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik