Belföld

Egyetlen sürgősségi centrum fogadott csak sokszorosan sérült betegeket Budapesten a hétvégén

A sürgősségi ellátás problémáit megoldották, az ügy le is került a napirendről – mondta néhány nappal ezelőtt Kásler Miklós, az Ember Erőforrások Minisztériumának vezetője. Ehhez képest Népszava arról ír, hogy csütörtök óta a négy budapesti sürgősségi centrum közül csak a Péterfy baleseti intézete működött zökkenőmentesen, így hétvégén már csak ők tudtak fogadni súlyos, sokszorosan sérült beteget.

A probléma az, hogy nincs elég orvos, szakdolgozó az intézményben – írja a lap. Emiatt a meglévő 40 intenzív ágyukból, mindössze 21 „működik”, ez pedig nem elég. A Honvédkórház után szombat éjszaka már a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi úton működő traumatológiája is jelezte: oda se vigyenek több politraumatizált beteget a mentők. Ezután a Szent János kórház jelentette, hogy lemondja a további ügyeletet, mert akkora már több mint fél tucat sürgős műtétre szoruló sérültje volt.

A Népszavának a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya elismerte, hogy voltak ellátási gondok. A tárca azt írta:

az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház sürgősségi-baleseti ellátása folyamatos. A hétvégére – szombatra és vasárnapra – a III. progresszivitási szintű betegek ellátását mondta le a kórház, amelynek az az oka, hogy a Baleseti Sebészeti Osztály több orvosa is megbetegedett. A sürgősségi betegellátás az intézményben folyamatos, a szombaton 144 sürgősségi esetet láttak el. A III. progresszivitási szintű politraumát szenvedett betegek ellátása más kórházakban biztosított ez idő alatt.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik