Belföld

Egy hajléktalan nő pert nyert a kormányhivatallal szemben

Jogerősen is elveszítette azt a pert a Budapest Főváros Kormányhivatala, amelyet egy hajléktalanná vált nő indított ellenük, mert a hivatal kizárta az aktív korúak ellátásából – írja az Index. 

Lakatosné Jutka és férje közmunkásként dolgoztak, a nő egy alkalommal összeveszett az ügyintézővel, aki takarítói állást ajánlott neki, ezért nem fogadta el a munkát. Később viszont visszatért a hivatalba, hogy elfogadja a munkát, az ügyintéző azonban inkább hivatalos feljegyzést készített, amely szerint a nő megtagadta a felajánlott munkát.

A nő a történtek után fél évig nem kapott ellátást, majd fellebbezett, de sokáig semmi nem történt. Az Utcajogász viszont elkezdett foglalkozni az esetével.  A jegyzőkönyvek szerint a hivatalban nem találták a fellebbezéssel kapcsolatos iratokat, aztán három nappal később mégis előkerült a határozat arról, hogy a fellebbezést elutasították. Ezután került az ügy a közigazgatási bírósághoz, amely kimondta, Lakatosné tisztességes eljáráshoz való jogai sérültek. A hivatal később sem volt túl segítőkész, végül sérelemdíj megfizetésére kötelezték a kormányhivatalt, illetve bocsánatkérésre kötelezték, amiért évekig megsértették a nő személyiségi jogait. A Kormányhivatal már megkapta az ítéletet, de az Utcajogász szerint a teljesítési határidő óta sem reagált rá.

Elfogadhatatlan, hogy egy nélkülöző, kiszolgáltatott embernek három évet kell várnia, hogy megkapja az államtól azt ami megilleti, és a létező összes hatósági és bírósági eljárást végig kell csinálnia, úgy, hogy az állam járt el jogsértően

– írta az Utcajogász a közleményükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik