Belföld

Pár százalékos libikóka a pártok támogatásánál

A biztos szavazó pártválasztók fele a Fidesz–KDNP-re voksolna.

Az IDEA Intézet legfrissebb kutatása szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében a március végi 31 százalék után most 32 százalék. A Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP és a Párbeszéd tábora nem változott. A Jobbik 9, az MSZP 7, a DK 6, az LMP 3, a Párbeszéd 1 százalékon áll.

A Momentumot a korábbi 4 után most 3 százalék támogatta. A  Magyar Kétfarkú Kutyapártot is, de korábban csak 2 százalékos támogatottsággal bírt. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy bizonytalanok aránya most 34 százalékos volt. 

A biztos szavazó pártválasztóknál a Fidesz–KDNP a március végi 48 százalék után most 50 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága folyamatosan csökken. A februári 17, márciusi 14 százalék után most 13 százalék szavazna rá.

Hónapok óta állandó az MSZP (10%) és a DK (9%) támogatottsága. Az LMP a biztos szavazók 5 százalékára számíthat, ez 1 százalékpontos növekedés március végéhez képest.

A Momentum listájára a márciusi 6 százalék után most a biztos pártválasztók 4 százaléka szavazna. Éppen ekkora a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága. A Párbeszéd 2 százalékos.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. május 2. – május 6. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik