Belföld

Gulyás Gergely kiszámolta, hogy szinte mi fizetünk az Uniónak, nem ők nekünk

Magyarország 2010 óta egyértelműen jó irányba halad, a kormány gazdaságpolitikájából pedig a magyar gazdaság is profitálni képes – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Nézőpont Intézet és a Hanns Seidel Alapítvány közös, a jó kormányzásról szóló rendezvényén az MTI szerint. A java viszont csak ezután következett, mert Gulyás rátért arra, hogy mennyi uniós pénzt is kap Magyarország.

Gulyás Gergely szerint az Európai Unió következő költségvetése lesz az utolsó, amelyhez Magyarország nem nettó befizetőként járul hozzá, hanem több forráshoz juthat. Gulyás szerint a mérleg Nyugat-Európa szempontjából ma is pozitív, az itt befektető uniós cégek nyereségként a magyar GDP 7 százalékára tesznek szert, míg az uniós támogatások kevesebb mint 4 százalékát adják a magyar GDP-nek. Egy mindkét fél számára előnyös helyzetet egyik félnek sincs erkölcsi alapja számon kérni a másikon, mondja Gulyás. Csak azt felejti el, hogy az a hét százalékos profit teljesen azért nem idegen Magyarországtól, hiszen a magyar GDP nagy részét ezek a cégek adják, ahogy a munkát is többtízezer magyar ember számára.

A miniszter kulcsfontosságúnak nevezte a közelgő európai parlamenti választást abból a szempontból, hogy a magyarokat képviselik-e majd azok, akik magyar mandátummal jutnak ki a közösség parlamentjébe. Az elmúlt években ugyanis nemcsak Magyarországnak volt erős képviselete az EP-ben a Fidesz-KDNP-n keresztül, hanem Brüsszelnek is erős képviselete volt a magyar belpolitikában az ellenzéki EP-képviselők által – mondta ötletesen Gulyás Gergely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik