Belföld

A fideszes polgármestert is megdöbbentette a kőbányai fairtás

Tegnap megírtuk, hogy parkolóépítés miatt kezdték kivágni az egészséges fákat Kőbányán, az Újhegyi lakótelepen. A 140 parkoló létesítéséről D. Kovács Róbert polgármester egy azóta eltüntetett Facebook-videóban azt mondta, nem vágnak ki fákat a beruházás miatt.

A fideszes politikus cikkünk megjelenése után nem sokkal válaszolt kérdéseinkre, és elnézést kért mindenkitől, aki a videóból téves tájékoztatást kapott.

A felvétel múlt csütörtöki rögzítésekor arról informáltak, hogy a parkolók építése miatt egyetlen fát sem kell kivágni. A videóban sajnálatos módon ezt közöltem. Magam is döbbenten állok a ma történtek előtt, hiszen csak a fakivágásról készült felvételeket látva derült ki számomra is az igazság

– írta. Hozzátette, hogy évtizedek óta elkötelezetten védi a környezetet, városvezetőként számos zöld mozgalmat hívott életre és az vezérli, hogy Kőbánya kiemelkedően magas zöldfelületi arányát megőrizzék, tovább növeljék.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

A polgármester lapunknak azt írta, a fakivágással kapcsolatos kérdéseinkre – amint utánajár a történteknek – hamarosan válaszol.

Frissítés:

A polgármester tájékoztatása szerint Kőbányán – a kerületi önkormányzat beruházásában – 268 új parkolóhely épül, ebből 139 az Újhegyi lakótelepen.

A beruházás két külön építési engedéllyel rendelkező területet érint. Az Agyagfejtő utcai parkolóknál nem lesz fakivágás, csak a sövény ritkítását kell elvégezni. A Harmat utca – Újhegyi  sétány – Bányató utca – Tavas utca területen belül az önkormányzat vagyonkezelő cége 22 fa kivágására kapott engedélyt, amelyet kijelölés alapján a szomszéd kerület hivatala adott ki. Az eljáró hatóság az engedély kiállításához nem kért szakértői állapotfelmérést az egyes fákról.

Jelen állás szerint az engedélyezett 22-ből csak 9 fa kivágása szükséges.

Az eljáró hatóság 73 fa ültetését szabta feltételül, környezetkárosításról tehát szó sem lehet, hiszen Kőbányán több lesz a zöldfelület, mint volt – írta lapunknak a polgármester.

A közlemény szerint D. Kovács Róbertet videónyilatkozatának időpontjában arról informálták, hogy a parkolóhelyek kialakításához nincs szükség egyetlen fa kivágására sem, így ezt a tájékoztatást adta tovább. Maga is döbbenten tapasztalta május 7-én, hogy mégis sor került fakivágásra, az akaratán kívül téves tájékoztatásért elnézését kér.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik