Belföld

Három éve van éber kómában a nyíregyházi fürdő csúszdáján lecsúszó kisfiú

A Nyíregyházi Járásbíróság 10 hónap fogházra és 1 év úszómesteri foglalkozástól eltiltásra ítélte foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt azt az úszómestert, akinek a trehánysága miatt kis híján vízbe fulladt egy kisfiú. A bíróság a fogházbüntetés végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.

N. A. a nyíregyházi fürdőben úszómesterként dolgozott. 2016 június 21-én egy gyermektábor keretében a városi fürdőben több gyermek is tartózkodott. Az egyik hétéves kisfiú a csúszdán lecsúszva megérkezett az 1,2 méter mélységű vízbe, ahol felállt, majd néhány másodperc elteltével rángatózni kezdett, s arccal lefelé a vízbe fordult, és lebegett a víz felszínén.

Az úszómester észlelte a lebegést, azonban úgy gondolta, hogy a gyerek csupán „búvárkodik”. A gyermeket végül a csúszdáról leérkező három ismeretlen fiatal emelte a medence szélére. Az úszómester, amikor ezt észlelte, megkezdte a gyermek mentését. A gyermek 6 perc 13 másodpercen keresztül volt arccal a vízbe fordulva.

A bíróság megállapította, hogy az úszómester mulasztása és a gyermek állapotában bekövetkezett maradandó fogyatékosság között nem lehetett megállapítani az ok-okozati összefüggést, azonban az úszómester megszegte a foglalkozása szabályait akkor, amikor a gyermek lebegését észlelve nem gondoskodott a medencéből való eltávolításáról.

A Szabolcshír az ítélethozatal előtti napokban tudott beszélni a kisfiú édesapjával. Az apuka elmondta, hogy a történtek után feladta a munkáját, hogy a gyerekével tudjon lenni a kórházi kezelés alatt, és később is gondoskodni tudjon róla. Az apuka elmondta, hogy a kisfia jelenleg is éber kómában fekszik, ő pedig mindenét pénzzé tette, hogy külföldről vásárolhasson orvosi eszközöket a fia kezelésére.

Azt mondja, a most 10 éves gyermeke a saját testébe van bezárva, de hall, és szempillantással jelezni is tud. A végtelenül elkeseredett édesapa azt szeretné elérni, hogy a vádlottak padjára ne csak az úszómestert ültessék, hanem mindenkit, aki az úszótábor szervezésében, lebonyolításában részt vett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik