Belföld

A CEU-n adott elő a világ egyik leghíresebb történésze

A CEU-n tartott szerda este előadást Yuval Noah Harari. A világhírű izraeli történésszel korábban már mi is készítettünk interjút, miután magyar nyelven is megjelent legújabb könyve, a 21 lecke a XXI. századra.

Harari: Az sem természetes, hogy egy magyar törődjön tízmillió másik magyarral
Az izraeli történész első két könyvével a világ egyik legnépszerűbb gondolkodója lett, állítólag Orbán Viktor is rajongott értük. Hamarosan megjelenik a legújabb kötete, amely a múlt és a jelen feldolgozása után a jövőről szól. Nacionalizmusról, liberalizmusról és a világot fenyegető legnagyobb veszélyekről beszélgettünk vele.

Harari az épp bezárásra ítélt CEU-n arról beszélt, hogy milyen negatív és pozitív oldalai vannak a nacionalizmusnak. Ezzel a kérdéssel egyébként az új könyvében is foglalkozik, de a korábbi két híres könyve, a Sapiens és a Homo Deus is hasonló kérdéseket dolgoz fel. Előbbiben az emberi faj történelmével, utóbbiban jelenével és jövőjével foglalkozik. A történész írásai még Orbán Viktor figyelmét is felkeltették, állítólag meg is kereste a stábja.

A legújabb könyvéből itt olvashat részleteket: 

Ha te elmentél gombát szedni, és teli kosárral tértél vissza, elvehetem-e tőled az egészet, csak mert erősebb vagyok nálad?
Vadászó-gyűjtögető agyunk számára túlságosan bonyolulttá vált a világ, Harari mondja. Matiné.

Itt pedig nagyjából azt a gondolatmenetet olvashatja el, amelyről ma is beszélt a CEU-n:

A legfontosabb gondolat, amit idén könyvből tanultam
Kivételes szerencse, hogy egy könyv pont jó időben születik meg ahhoz, hogy igazán fontos gondolatok lehessenek benne. Most ez történt.

Csütörtökön Harari satótájékoztatót tart majd a Societé Budapestben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik