Belföld

Beszámítható a féltestvérét agyonverő lázi férfi

Kedden az előkészítő üléssel megkezdődött annak a 27 éves férfinak a pere, aki tavaly januárban halálra verte féltestvérét a bakonyaljai Láziban. A Győri Törvényszék szóvivője, Havasiné Kulcsár Petra megkeresésünkre elmondta, hogy a férfi nem tagadta, hogy megölte a testvérét, de vitatta a vádban szereplő egyes állításokat és részletes vallomást tett a mai meghallgatása során. Mivel a férfi nem váddal egyezően ismerte be a bűnösségét, ezért a bíróság tárgyalásra tűzte az ügyet.

A két testvér idős édesapjuk lázi otthonában élt végtelenül szerény körülmények között. A fiatalabb fiúnak nem volt ínyére a munka, ezért a családról a közmunkásként dolgozó idősebb fiú gondoskodott. A két testvér az ominózus nap egész nap otthon italozott. A délutáni órákra lerészegedtek, majd veszekedni kezdtek. Az idősebb fiú egy szalonnázó késsel be akart menni a konyhából a szobában lévő édesapjukhoz, de ezt a jóval fiatalabb féltestvére nem engedte, kicsavarta a bátyja kezében lévő kést és a mosogatóba dobta,

Ezután a két testvér dulakodni kezdett egymással, a fiatalabb férfi meglökte a bátyját, aki a hőtőnek esett, majd a földre zuhant. A 27 éves férfi ezután megrugdosta a fivérét, majd ököllel addig verte, amíg mozgott. A férfi ezt követően kihívta a szobából az apjukat, aki azt javasolta neki, hogy fektessék le a szobában lévő egyik ágyra. A férfi ezt követően bevonszolta a magatehetetlen vérző fejű bátyját a szobába, hátára fektette az ágyban és betakarta. 

A hajnali órákban a tettes és az édesapja észlelték, hogy a férfi nem lélegzik és hideg a teste, ezért értesítették a mentőket. A helyszínre érkezők mentők megállapították, hogy a férfi már több órája halott és értesítették a rendőrséget. A szakértői vizsgálatok megállapították, hogy az összevert férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az életét gyors orvosi beavatkozással sem lehetett volna megmenteni.

Úgy tudjuk, hogy a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt férfit korábban többször is kezelték pszichés problémák miatt, ezért a büntethetősége szempontjából kulcskérdés volt, hogy mit állapít meg nála az elmeállapotát vizsgáló szakértői vélemény.

Megtudtuk, hogy szakértői vélemény nem állapított meg olyan körülményt, ami kizárta vagy korlátozta volna az elkövető beszámítható képességét. Azaz a féltestvérét agyonverő férfi beszámítható. Ez azt jelenti, hogy a férfi a halmazati büntetésekkel együtt akár életfogytiglant is kaphat.

Kiemelt kép: stockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik