Belföld

Átvezénylik a Magyar Honvédség vadászrepülőit

A készenléti szolgálatot is ellátó Gripenek május 7-től Pápán állomásoznak – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A vadászgépek átvezénylésére azért van szükség, mert a NATO Biztonsági Beruházási Program, valamint a Modern Városok program keretében az elkövetkező időszakban fejlesztik a kecskeméti légibázist, ezért a fel- és leszállópálya, valamint a hozzá kapcsolódó guruló utak tervezetten május közepétől legalább fél évig nem lesznek alkalmasak repülőgépek fogadására.

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról a Gripenek május 7-én és május 8-án települnek át Pápára. A készültségi szolgálatot ellátó géppár úgynevezett gyakorló, azaz „TANGO” riasztás keretében hagyja el a kecskeméti bázist, majd ezt követően Pápán kezdi meg a Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálatot.

Az áttelepülés ideje alatt – valamint a feladatok ellátásának függvényében időszakosan – az ideiglenes állomáshely körzetében a megszokottnál nagyobb hanghatásra lehet számítani.

A feladatok Pápán történő ellátáshoz szükséges technikai eszközök szállítása közúton és vasúton történik, ezért az 52-es és a 8-as számú főutakon május 6. és 8. közötti időszakban, május 10-én, valamint 13-án megnövekedett forgalomra számíthatnak az arra közlekedők.

Kiemelt kép: A Magyar Honvédség két JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe a két hete tartó Carpathian Hawk 2017 brit-magyar katonai gyakorlat zárónapján a MH 59. Szetgyörgyi Dezső Repülőbázisán Kecskeméten 2017. augusztus 24-én. (MTI / Ujvári Sándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik