Belföld

Rákosihoz hasonlította Kövér Lászlót a volt bíró

A kommunista diktatúrákat idézte a házelnök beszéde - mondta a jogász, aki éppen a megfélemlítés miatt hagyta el a bírói kart.

A Klubrádióban Szepesházi Péter ügyvéd, egykori bíró a kommunista diktátorok gondolataival hozta párhuzamba Kövér László legutóbbi bíróságokról tett kijelentéseit. Elszomorította, hogy a házelnök szerint a bírók függetlensége azon múli, hogy a globalista erőktől megvédik-e az állam függetlenségét.

Tavaly a „bíróságokon uralkodó általános, félelemmel teli légkör” miatt mondott le és a fideszes politikus szavai után nem kapott kedvet visszatérni a bírói karba. Különösen problémásnak nevezte, hogy éppen a törvényhozói hatalom vezető tisztségviselője mondott „ilyen szörnyű szavakat”.

A „szörnyű szavak”

A magyar bírói függetlenséget biztosító törvény 150 éves évfordulójának ünnepén, április 24-én Kövér László többek közt azt mondta, egykor az volt a kérdés, a magyar állam akarja-e biztosítani a bírák függetlenségét, de a jövőben az, hogy a bírák akarják-e biztosítani az állam függetlenségét. Szerinte a bírák csak annyira lehetnek függetlenek, amennyire a magyar állam is az.

Kövér szerint a demokratikus legitimációval bíró államok kompetenciáját a globalizáció korának messianisztikus törekvései a törvénykezés eszközrendszerével szüntelenül gyengítenék.  Korunk jogászainak és politikusaink maguknak kell eldönteniük, hogy az államot védők és építők, vagy az államot támadók és rombolók oldalára állnak-e.

Szepesházi Péter szerint Kövér előtt a kommunista diktátorok, így Rákosi és Lenin beszéltek a hatalom egységéről, a hatalom megosztása helyett.

Mint mondta, a fékek és ellensúlyok rendszere már gyakorlati és jogszabályi szinten is hiányzik. A magyar ítélkezési rendszer nem volt hatékony, de erre 2010 után rossz válasz született. Épül a végrehajtó hatalomnak alárendelt rendszer, miközben az uniós jog érvényesülésének is próbálnak ellenállni, van olyan bírói attitűd, amely mindenáron a magyar jogot alkalmazná, akkor is, ha annak az európai jog ellentmond.

Romlott a magyar bíróságok függetlensége a lakosság és a cégek szerint
A 100 ezer főre jutó bírók számát tekintve viszont az élmezőnyben vagyunk.

Kiemelt kép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a magyar bírói függetlenséget garantáló törvény elfogadásának 150. évfordulója alkalmából tartott konferencián az Országházban  április 24-én. MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik