Belföld

Megmagyarázta az Opera, hogyan került plakátjaikra a brazil nő fényképe

Elif Ozer azt állította, hogy tudtán kívül reklámoznak arcképével a budapesti metróban.

Csütörtökön idéztük egy brazil hírportál cikkét arról, hogy egy São Paulóban élő nő döbbenten fedezte fel, hogy saját arcképe szerepel a budapesti metróban, a Magyar Állami Operaház plakátjain. Elif Ozer úgy vélte, egy Facebookon szereplő fotóját lophatták el, és azt mondta, egy ügyvéd barátjával jogi lépéseket tesznek, hogy tisztázzák az arcképének felhasználását.

Megkeresésünkre a Magyar Állami Operaház pénteken közölte, hogy a kreatív arculatukat tervező, több szakmai díjjal kitüntetett cég a szakmában bevett gyakorlatként stock fotókat használt fel (ezek olyan előre elkészített képek, amelyeket egy nagyobb gyűjteményből választhatnak ki a felhasználók igényeiknek megfelelően), és eleget tett a licenszelőírásoknak.

Kiderül a közleményből az is, hogy a nő fotóját a Pexels.com oldalról töltötték le, amely egy közösségi alapú stockfotó-oldal, amire a fotósok feltölthetik munkájukat, a felhasználók pedig ingyenesen hozzáférhetnek. Mint írják, a fotót feltöltő személy időközben saját profiljával együtt törölte a képet a Pexels.com-ról.

A Magyar Állami Operaház a fényképpel kapcsolatban eddig nem kapott jogi úton megkeresést, de a fentiek alapján ennek aligha lenne valós alapja – áll a közleményben, ami alapján az is feltételezhető, hogy az vétett, aki a stockfotó-oldalra tette fel Elif Ozer arcképét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik