Belföld

Informatikai támadás miatt bukta Hódmezővásárhely a támogatást

Márciusban külső támadás érte a hódmezővásárhelyi önkormányzat informatikai rendszerét – hangzott el a település közgyűlésének pénteki ülésén. Az MTI beszámolója szerint az ülésen éles vita alakult ki amiatt, mert a Magyar Államkincstár (MÁK) felfüggesztette az önkormányzat normatív támogatásának folyósítását.

Bárány Béláné, a polgármesteri hivatal közgazdasági irodájának vezetője elmondta, az önkormányzatnak tavaly folyósított normatív támogatások felhasználásáról szóló beszámoló beadási határideje a MÁK felé március 20. volt, majd ezt március 25-re módosították. Március 18-án azonban külső támadás érte az informatikai rendszert és az csak hosszú idő után tudott újra teljesen üzembe állni. A vis maior helyzet miatt az önkormányzat a beszámoló benyújtásának halasztását kérte, de erre nem kapott választ.

Április 3-án arról értesítette a MÁK az önkormányzatokat, hogy amennyiben április 8-ig nem teljesítik beszámolási kötelezettségüket, számolniuk kell a normatív támogatások folyósításának felfüggesztésével – tudatta a szakember. Hozzátette: az önkormányzat április 15-én tudta véglegesíteni a benyújtott beszámolót, melyet néhány nap múlva fogadott el a MÁK.

Varga Ildikó jegyző közölte, a támadás a teljes informatikai rendszert tönkretette, valamennyi adat eltűnt. Az utolsó teljes körű adatmentés március 15-én történt, ennek visszaállítása több mint egy hetet vett igénybe.

Hegedűs Zoltán, a Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának vezetője úgy fogalmazott, a város és a polgármesteri hivatal korábban soha nem került ilyen helyzetbe, nem fordult elő, hogy felfüggesztették volna az önkormányzat finanszírozását. Ezért a felelősség elsősorban a polgármesteri hivatalt vezető jegyzőt terheli.

A politikus kérte, hogy bocsássák a képviselők rendelkezésére az önkormányzatnak külső informatikai szolgáltatásokat végző cégekkel kötött szerződéseket. Mivel ennek Márki-Zay Péter (független) polgármester nem tett eleget, a többséget alkotó Fidesz-KDNP elhagyta az ülést, így határozatképtelenné vált a testület.

A frakcióvezető az ülés után újságíróknak elmondta, a polgármesteri hivatal tavaly december 1-jén kötött szerződést egy céggel havi négymillió forintért informatikai szolgáltatások elvégzésére. A támadás napján újabb hasonló, kilencmillió forintos szerződést kötöttek egy másik céggel.

Hegedűs Zoltán úgy fogalmazott, erős a gyanú arra, hogy ezeket a szerződéseket a jogszabályokat megkerülve kötötték, és elképzelhető, hogy a megbízások Márki-Zay Péter vagy a pártja online marketing céljait szolgálják. A frakcióvezető közölte, a polgármestertől hétfő délutánig várják a dokumentumokat, ha ez nem történik meg, feljelentést tesznek.

Kiemelt kép: Varga Ildikó és Márki-Zay Péter, MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik