Belföld

Deutsch: Juncker az európai politika Gyurcsánya

Ehhez képest, május 27-én reggel nyolcig „csak a Fidesz és csak a Néppárt”.

A Heteknek adott interjúban Deutsch Tamás azt mondta Jean-Claude Juncker álhírekkel kapcsolatos (már megcáfolt) visszavágásáról, hogy bizottsági elnökkel nem nagyon kell foglalkozni, mert „lejárt politikai lemez”, a néppárti politikus mára „az európai politika Gyurcsány Ferencévé vált”.

Ahogy a DK elnökének sikerült elérnie, hogy saját országában több mint egy évtizede a legnépszerűtlenebb politikus, úgy

Junckernek ez a negatív rekord összeurópai szinten sikerült. Nehéz őt komolyan venni.

Már nem Gyurcsány a legnépszerűtlenebb politikus
Orbán a második legtámogatottabb közszereplő.

A Fidesz EP-képviselője szerint Manfred Weber csúcsjelöltsége biztos, bizottsági elnöksége attól függ, hogy a választásokon az Európai Néppárt szerepel-e a legjobban.

Hogy mérget lehet-e rá venni? Ez majd az Európai Tanácsban kiderül.

Van-e élet a Néppárton kívül?

Deutsch szerint május 27-én reggel nyolcig nincs, a választások után kell megnézni, hogy elgondolásaik érvényesülnek-e, és ha nem, milyen más, B, C, D verzió lehetséges.

Addig viszont csak a Fidesz és csak a Néppárt.

A fideszes politikus szerint a Fideszt támogató és a bevándorlást elutasító erők most kisebbségben vannak a Néppártban, de ez a választások után változik, mert önsorsrontó, hogy a parlamenti többséghez csak a tőle balra lévőkkel léphet szövetségre.

Miért ne tudna a Néppárt, a tőle jobbra lévő, az alapértékeket tekintve szinte azonos álláspontot valló frakciókkal együttműködni?

Példaként Ausztriát hozza, ahol az Osztrák Néppárt a tőle jobbra álló Szabadságpárttal lépett koalícióra, mégsem dőlt össze Európa, Ausztria, nem gyengítik az európai együttműködést. Ha az EPP elzárkózik a jobbra-nyitástól elfogadja az „életidegen liberális ideológiai maszlagot”, hogy „euroszkeptikus”, „nacionalista” és „populista” erőkkel „felelőtlenség” együttműködni.”

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik