Belföld

Elítélték Szécsény fideszes polgármesterét, mert lekapcsolta a város internetszervereit

Pénzbüntetésre ítélte a Balassagyarmati Járásbíróság Stayer Lászlót, mert 2015 nyarán lekapcsolta a város internetszervereit. Szécsény fideszes polgármesterének 1 millió 250 ezer forint büntetést kell fizetnie közérdekű üzem működésének a megzavarása miatt.

A vádirati tényállás szerint Stayer 2015 július 6-án  magához vette az önkormányzati épület alagsori helyiségében lévő szerver szoba kulcsát, majd az ott elhelyezett, működő szerver áramellátását ellátó kismegszakítókat szándékosan lekapcsolta. Ezzel megszakította a Szécsény Város Önkormányzata tulajdonában lévő – de egy internetszolgáltató által üzemeltetett – szélessávú Internet-hálózat működését.

Emiatt kilenc óra hosszára megszűnt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat távközlési adatforgalma Szécsényben. Ezáltal megbénult a Szécsényi Rendőrkapitányság informatikai rendszere, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Szécsényi Járási Hivatalának a működése. A Szécsényi Katasztrófavédelmi Örs és az Országos Mentőszolgálat csak rádión kapta meg a riasztásokat, valamint leállt a Szécsényi Közös önkormányzati Hivatal informatikai rendszere, továbbá az e-MultiCoop Szövetkezet internetes adatforgalma is, mely jelentős zavart okozott a közintézmények, közhivatalok működésében.

A bíróság a pénzbüntetés napi tételeinek számát a bűncselekmény súlyához igazodóan 250 napban határozta meg. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy Stayer büntetlen előéletű volt, és a bűncselekmény elkövetése óta hosszabb idő eltelt. De enyhítő körülmény volt az is, hogy a férfi kiskorú gyermekei eltartásáról gondoskodik.

Stayer és a védője három napot tartott fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így a bíróság ítélete nem jogerős.

Kiemelt kép: Illusztráció/Stockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik