Belföld

Hét évet kapott, mert szexre kényszerített a javítóintézetben egy fiút

Hét év fegyházat kapott az a fiatalember, aki fiatalabb társával szexre kényszerített az aszódi javítóintézetben egy fiút. Fiatalkorú társa 2 év 7 hónapot kapott, de mivel megszüntették a letartóztatását, így szabadon távozhatott a bíróságról. Sírva fakadt örömében, amikor megtudta, hogy hazamehet.

Csütörtökön a végéhez érkezett a Budapest Környéki Törvényszéken azoknak a kamaszoknak a pere, akik megverték, majd orális szexre kényszerítették fiútársukat az aszódi javítóintézetben. A két letartóztatásban lévő fiút vezetőszáron, bilincsben hozták a bíróságra. A fiatalabb elkövető egy harsány  „Tiszteletem, bíró úr!”-ral  köszönt.

A két elkövető 2016 októberében került az EMMI aszódi javítóintézetébe, a kiskorú fiú pedig két hónappal később. 2017 augusztusában az akkor még csak 15 éves H. Milán és a későbbi áldozat beszélgetni kezdett egymással, majd később csatlakozott hozzájuk a másik fiú, Cs. Krisztofer is, aki pár hónappal korábban töltötte be tizennyolcadik évét. Utóbbit már tavaly 3 és fél évre ítélték egy hasonló bűncselekmény miatt. Akkor nem fiúval, hanem egy kislánnyal erőszakoskodott. De volt már büntetve lopás és rablás miatt is.

A két fiú el akarta kábítani magát, ezért elhatározták, hogy ellopják az éjszakás felügyelőtől a nála lévő Chemotox-flakont. Az egyik fiú lenyúlta a felügyelő táskájából a rovarirtót, majd egy törülközőn keresztül beszívták a gázt, amitől elbódultak. Ezt követően egy törülközővel megkötözték a fiút, egy másikkal pedig bekötötték a száját, hogy ne tudjon kiabálni. Utána ököllel ütni-verni kezdték, majd megrugdosták. Miután ezzel végeztek, arra kényszerítették a hálóban, hogy elégítse ki őket orálisan.

Ezt követően ismét szívtak a gázból, majd megint agyba-főbe verték a srácot, és megfenyegették, újra elverik, ha bárkinek is szólni mer. A két fiú szólt ez után szólt az ügyeletes felügyelőnek, hogy hívjon mentőt a társukhoz, mert szívott a tőle ellopott rovarirtó-flakonból.

A fiú annyira félt, hogy csak egy hónappal később jelezte írásban a javítóintézet vezetésének, mit műveltek vele. A szexre kényszerített fiú azóta kikerült a javítóintézetből, bejelentett lakcíme nincs, hajléktalanként éli mindennapjait.

A két fiú közül csak a fiatalabbik, H. Milán ismerte be a szexuális erőszakot. Cs. Krisztofer azzal védekezett, hogy a fiú önként végezte a szexuális cselekményt, és már korábban is tett ilyet. A tanúk azonban cáfolták, hogy homoszexuális jeleket észleltek volna a fiún.

a szerző felvétele

Az ügyész perbeszédében börtönbüntetést kért a két elkövetőre szexuális erőszak, személyi szabadság megsértése és súlyos testi sértés miatt.

H. Milán védője a szexuális cselekményt elismerte. A személyi szabadság megsértése azonban szerinte beleolvad ebbe a bűncselekménybe. Álláspontja szerint a súlyos testi sértés nem állapítható meg, mert semmilyen sérülést nem találtak az áldozaton. Ezt pedig alátámasztják az ügyben készült szakértői vélemények is.

Cs. Krisztofer védője minden vádpontban ügyfele felmentését kérte, annak ellenére is, hogy ügyfele beismerte a bántalmazást. Ezt azzal indokolta, hogy nem készült látlelet, és az OMSZ sem rögzített sérüléseket a történtek után. Álláspontja szerint mivel tanúk sem látták az esetet, ezért semmi nem bizonyítja a súlyos testi sértést. Így ügyfele esetében maximum a könnyű testi sértés lenne megállapítható. Mivel azonban a sértett nem élt magánindítvánnyal, ezért az ügyvéd szerint védence esetében a könnyű testi sértés sem megállapítható.

A fiatalabbik fiú, H. Milán beismerte a bűnösségét. Az utolsó szó jogán azt mondta, hogy megbánta tettét és sajnálja a történteket. Társa viszont továbbra is kitartott amellett, hogy nem kényszerítette szexre a fiút.

A bántalmazást elismerem és bocsánatot szeretnék kérni a sértettől

– mondta.

H. Milánra maximum 7 és fél évig terjedő szabadságvesztés volt kiszabható a fiatal kora miatt.. Cs. Krisztofer azonban akár 15 év fegyházat is kaphatott volna ezért a bűncselekményért. Szalay Csaba bíró a középmértékhez közelítő büntetésre ítélte mind a két fiút szexuális erőszak miatt. A másik két vádpont alól azonban felmentette őket.

H. Milán 2 év hét hónapot kapott, azzal, hogy a büntetés letöltésének kétharmada után bocsátható szabadon leghamarabb feltételesen. Emellett négy évre eltiltották a közügyektől. Cs. Krisztofer 7 év fegyházat kapott azzal, hogy a büntetés kétharmada után bocsátható leghamarabb szabadon feltételesen. Emellett hét évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is.

H. Milán esetében a bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy jogerős büntetés hatálya alatt követte el a bűncselekményt, mert kirabolt egy hajléktalant. Jelentős enyhítő körülmény volt azonban, hogy beismerte bűnösségét. Cs. Krisztofer esetében súlyosító körülmény volt, hogy még az sem tartotta vissza, hogy épp egy hasonló bűncselekmény miatt folyt eljárás ellene.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért a nyilatkozata megtételére. H. Milán és védője tudomásul vette a döntést. Cs. Krisztofer és védője azonban felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Cs. Krisztofer továbbra is letartóztatásban marad szökés és elrejtőzés veszélye miatt. A beismerő vallomást tevő fiú esetében azonban megszüntették a kényszerintézkedést, így szabadon távozhatott. A fiú és a tárgyalóban helyet foglaló édesanyja is sírva fakadt örömében, amikor megtudták, hogy együtt mehetnek haza.

Sokkal rosszabbra számítottam. Nem lehet elmondani, hogy mit érzek most anyaként, de nagyon megkönnyebbültem. Azt fogok neki készíteni, amit csak megkíván csak érjünk haza

– mondta H. Milán édesanyja, hozzátéve, egy jólelkű, jószívű gyerek a fia csak rossz társaságba keveredett. Ő pedig hiába magyarázott neki, nem hallgatott rá. Azt mondja, mostantól minden más lesz.

Kiemelt kép: a szerző felvétele

Ajánlott videó

Olvasói sztorik