Belföld

Néhány óra maradt a listaállításra

Kedden 16 órakor lejár az EP-listák bejelentésének határideje.

Az EP-választáson az a párt állíthat listát, amely összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást. Azok leadására és a lista bejelentésére kedden 16 óráig van lehetőség. A leadott ajánlásokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pedig legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon dönt a lista nyilvántartásba vételéről.

A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma. A szavazólapra csak az első öt név kerül. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani. Ha egy jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép.

Az NVB eddig hét listát (Jobbik, Fidesz-KDNP, Momentum, Mi Hazánk, MSZP-Párbeszéd, LMP, DK) vett nyilvántartásba. Az NVI-től 22 párt, illetve pártszövetség vett át ajánlóíveket. Az a párt, amely a határidő lejártáig nem viszi vissza az összes ajánlóívet, ívenként ezer forintos bírságra számíthatnak.

Kiemelt kép: Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke mellett Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöke. MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik