Belföld

Igazi csodavilág bújik meg Budapest határában (x)

Nem kell messzire utaznunk azért, hogy néhány napra elvonulhassunk a világ zajától: gyógyvíz, kultúra és kikapcsolódás a nyüzsgő belvárostól alig egy órányira.

Minden negyedik magyar a Balaton felé veszi az útját, ha pihenni indul, de Hévíz, Siófok, és a magyar tenger többi városa mellett Észak-Magyarország, illetve Hajdúszoboszló is vonzó célpont maradt. A legnagyobb vonzóerőt hosszú ideje a fürdők és strandok jelentik, a fenti úticéloknál azonban egyre nehezebb megfizethető árú szállásokat és új élményeket találni.

A munka világából néhány napra kilépni vágyó családokat ma épp ezért egyre inkább foglalkoztatják az ország turizmus szempontjából eddig kevésbé ismert vidékei, melyek közt adottságai alapján előkelő helyet foglalhatna el a Budapesttől délre nyújtózó ráckevei Duna-ág és környéke.

A magyar ipartörténet fontos pontjának számító Szigetszentmiklós, illetve az egykor a János vitéz alakját ihlető Horváth Neopmuki Jánosnak otthont adott Ráckeve körül elterülő térség természeti és kulturális értékeinek meglátogatása szuper program lehet minden évszakban, tavasszal és nyáron azonban minden korosztályt képes lekötni.

Az aktív pihenésre vágyók választhatják például a Ráckevéről induló, kezdők számára is elérhető fél-, egy-, vagy több napos kenutúrákat, bérelhetnek saját hajót, vagy kipróbálhatják a Duna Lövész Lőtér szolgáltatásait.

Fotó: Kis-Duna kenutúra

A kultúrára vágyók számára jó hír, hogy a környéken az elmúlt ezer év magyar történelmének nyomai is kézzelfoghatók:

Szigethalmon egy Szent István korát felelevenítő ispánvárba és faluba,

a skanzenként működő Emese Parkba csöppenhetünk, Ráckevén pedig az ország

egyetlen működő hajómalmát látogathatjuk meg.

Fotó: Emese Park

A századfordulón még a Duna teljes hosszán szép számmal működő, molnárok tucatjai által működtetett hajómalmok utolsó képviselője sajnos nem egy évszázados darab, hiszen 2007-2010 közt épült újjá, ettől függetlenül azonban épp olyan érdekes, mint az 1967-1968 telén a jégkár miatt elsüllyedt elődje, noha a liszt őrléséhez szükséges energiát már nem a Duna, hanem a villamos hálózat adja. A munka eredménye egyébként megvásárolható, sőt, vasárnaponként akár az őrlést is megnézhetjük.

Fotó: Ráckevei hajómalom

Nem kevésbé érdekes persze a település 1901-ben városházaként épült szecessziós bírósági épületének mintegy 40 méter magasra nyúló tűztornya sem, ahonnan jól látszik a város összes fontos látványossága, így Magyarország egyetlen gótikus szerb ortodox egyházi épülete,

az Istenszülő Elszenderedése-templom.

Fotó: Yaroslav Blanter

A XII.-XIII. századi alapokon nyugvó, különálló harangtoronnyal rendelkező épületet I. Ulászló 1440-ben adományozta a törökök ellen Keveváráról (ama Kovin, Szerbia) a Csepel-szigetre menekülőknek, akik némi átalakítás után száz évvel később már monostorként is használták az épületegyüttest, ami mai alakját a XVIII. század derekán, az összeomlott harangtorony 1756-os újjáépítésével, valamint a Mária-trónus, illetve a barokk püspöki trón megjelenésével nyerte el.

Mindent túlélve

Az épületegyüttest nem kerülték el a tragédiák, de egy tűzvészt, valamint a hulló bombákat is túlélte (a közelben lezuhant jókora példány például nem robbant fel), sőt, a legendák szerint

egy janicsár kardjával a templomban lévő ikonok egyikét is átszúrta, majd a kapun kilépve holtan esett össze.

A történet igazságtartalma nyilvánvalóan kérdéses, az ikon azonban ma is megvan: a szentendrei Ortodox Múzeum gyűjteményét gazdagítja.

 

A freskókkal teli templom részlete – Fotó: Filep István/MTI

A templom belső tere az elmúlt ötszáz év emlékeit őrzi: a XVIII. századi ikonok mellett 1765-ben született freskókkal találkozhatunk, azok egy kisebb darabon való leomlásával azonban

láthatóvá vált ugyanis az 1514-ben a falakra került Istenszülő Szűz és Krisztus alakja is.

A mindössze ezerkétszáz lelkes szomszédos község, Szigetbecse sem maradhat le a kultúrára szomjazók bakancslistájáról, hiszen a XX. század egyik legmeghatározóbb fotósa, az André Kertészként világhírűvé vált Kertész Andor (1894-1985) is itt, nagybátyjánál töltötte a nyári hónapokat.

“Becse sem a rokonok miatt lett meghatározó, hanem mert olyan közel kerülhettem a természethez és azokhoz, akik közt ez történt velem. Később akár Tiszaszalkán, akár Esztergomban vagy Harasztiban, akár Franciaországban vagy New Yorkban fényképeztem tájat vagy embert, a becsei táj és a becsei emberek születtek újjá minden képen.”

– vallotta egy időskori visszaemlékezésében.

Fotó: Wikimedia Commons

Szigetbecse pedig méltó emléket állított neki: egy, a nyolcvanas évek hajnalán megszületett ötlet nyomán megnyílt az emlékét őrző fotómúzeum és emlékház, melyben

százhúsz, Kertész által szignózott fotó, a New York-i lakás számos bútora, illetve személyes tárgyak láthatók.

A fürdőkhöz, vagy a épp csendesebb pihenéshez szokott nyaralók is megtalálják itt a számításukat, hiszen az öt hektáron nyújtózó ráckevei Aqua Landban nem csak az élménymedencéket, de a termál- és gyógyvizet is élvezhetjük. Megmártozhatunk emellett a délegyházi tavak egyikében,

vagy épp szaunázhatunk az arra telepített apró házban.

A maximális kényelem kedvéért természetesen választhatjuk a wellness-részleggel is rendelkező szállodák egyikét is, így a ráckevei híd lábánál álló, felnőttbarát – azaz csak 12 évesnél idősebb vendégeket fogadó – Duna Relax & Event Hotelt, ahol a megszokott pihenési lehetőségek mellett antik római mintát követő hideg- meleg és forróvizes medencével, valamint a szauna ősének tekintett laconicummal is megismerkedhetünk.

Fotó: Duna Relax & Event Hotel

Kell ennél több egy jó hosszú hétvégéhez, vagy pár napos nyaraláshoz?

Szponzorált tartalom

A cikk a Duna Relax Hotel támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik