Belföld

Nem díjazta a választási bizottság a kormánypárti troll előadását

Másodfokon már kimondták, hogy Bede Zsolt produkciója törvényt sértett.

Jogsértő volt, hogy a Vadhajtások portál munkatársa megzavarta a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtését a Nyugati téren április 10-én – állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén.

Az ügy előzménye, hogy egy magánszemély kifogással fordult a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB), amiért április 10-én a magát „a legvadabb jobboldali portál”-ként meghatározó Vadhajtások munkatársa focilabdát rugdosott a DK aláírásgyűjtőinek sátrába, ami meg is rongálódott. Az aktivisták rendőrt hívtak, akik garázdaság miatt indítottak nyomozást.

Az FVB a kifogást arra hivatkozva utasította el, hogy nem csatoltak bizonyítékot az elkövető kilétére vonatkozóan. Arra is hivatkoztak, hogy a kifogásban leírt magatartás a választás rendje elleni bűncselekményt valósíthatja meg, ennek megítélése azonban a nyomozó hatóság feladata.

A másodfokon eljáró NVB azonban egyhangú döntéssel helyt adott a kifogásnak és megállapította az ajánlásgyűjtésre vonatkozó szabály megsértését. Ez a rendelkezés kimondja, hogy ajánlást a polgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni, ahol a törvény azt nem tiltja. Az NVB emellett eltiltotta a férfit a további jogsértéstől. Az NVB határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Az NVB pénteki ülésén beülhetett a testületbe G. Szabó Dániel, a Momentum Mozgalom delegáltja, aki a párt EP-listájának állítása okán kerülhetett a testületbe, amely így 15 tagúvá vált. (MTI, kiemelt fotó: MSZP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik