Belföld

Nagyon belehúztak a Fidesz törzsszavazói

Az EP-kampány kicsit módosított a preferenciákon, de a kormánypártnak így is több híve van, mint az ellenzéknek együtt.

A ZRI Závecz Research Intézet április első felében készített reprezentatív közvélemény-kutatása szerint több párt támogatottsága változott az európai parlamenti választás kampányának kezdetén.

A Fidesznek november óta kis lépésekben csökkent a tábora, 36-ról 31 százalékra, de ez a folyamat megfordult, jelenleg a lakosság 33 százaléka áll mögötte. A Jobbik maradt enyhe lejtmenetben, a januári 11 százalékról mostanáig 8 százalékra szűkült a tábora. Féléves stagnálás után az MSZP-é egy hajszállal, 7-ről 8 százalékra nőtt, így a Jobbik és a szocialisták azonos erőt képviselnek. A DK-nak is fél évig volt 5 százalékos szavazótábora, ami áprilisban 6 százalékra bővült. A Momentum támogatottsága idén 3-4 százalék közt hullámzott, áprilisban az előbbi értéket mutatja. Az LMP tábora nem módosult, továbbra is 3 százalékos. A Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon, a Mi Hazánk Mozgalom és a Párbeszéd 1-1 százalékon áll.

Forrás: Závecz Research

A párt nélküliek aránya 36-ról 34 százalékra csökkent.

A biztos pártválasztóknál a Fidesz 53 százalékos, az MSZP-nek és a Jobbiknak 12-12 százalékos a tábora. 9 százalék voksolna a DK-ra, 4-4 százaléka támogatja a Momentumot és az LMP-t. A Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékon, a Párbeszéd 1 százalékon áll.

Egy hónap alatt 38-ról 43 százalékra nőtt azok aránya, akik biztos  választóknak tekintik magukat és pártjuk is, amelyre leadnák a voksukat. Ha a mostani állapotok konzerválódnának az európai parlamenti választásig, minden párt meg tudná tartani választóit és őket mozgósítani is képes volna, akkor a Fidesz 1,8-1,9 millió szavazóra számíthatna. A kormánypárt legelszántabb hívei az alacsony iskolázottságúak, az időskorúak, a nők és a falvakban élők. Ezekben a társadalmi rétegekben 60 százalékot meghaladó a Fideszt biztosan választók aránya.

Forrás: Zavecz Research

Az MSZP és a Párbeszéd együtt jelenleg 450 ezer eltökélt támogatóval rendelkezik, főleg a diplomások és az idősebb korosztályok körében erősek.

A Jobbiknak nagyjából 400 ezres az aktív tábora, leginkább a férfiak, a 40 év alattiak, valamint a szakmunkás végzettségűek körében állnak jól. E csoportokban másfélszer annyi biztos támogatójuk van, mint az ország egészén belül. A DK-nak bő 300 ezer elszánt híve van. Ők főképpen nők, illetve az ötvenes-hatvanas éveikben járók.

Az LMP és a Momentum mögött jelenleg nagyjából 150-150 ezer aktív támogató van, mindkét pártnál a harminc év alattiak vannak az átlagosnál nagyobb arányban.

Az MSZP-Párbeszéd, a Fidesz, a Jobbik és a DK szimpatizánsok  részvételi hajlandósága csaknem 70 százalékos, így a sikeres szerepléshez belső tartalékaikat is mozgósítaniuk kell. Ennél valamivel nagyobb aktivizálási teendői vannak az LMP-nek és a Momentumnak, körükben jelenleg 60 százalékos a részvételi szándék.

Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik