Belföld

Megjelent egy kanyarós beteg a háziorvosnál, 63 embert oltottak be Vas megyében

Házhoz mentek oltani egy Vas megyei településen azokat, akik a háziorvosi rendelőben együtt várakoztak egy kanyarós beteggel, írja a Blikk.

A szombathelyi kórház infektológiai osztályán múlt héten látogatási tilalmat rendeltek el, miután kiderült, hogy kanyaróval fertőzött egy Kazahsztánban dolgozó férfi.

A kórház orvos igazgatója közölte, egy kazahsztáni beteget, egy betegszállítót és összesen 55 dolgozót oltottak be. Egy másik Vas megyei településen, ahol a háziorvosi rendelőben szintén megjelent egy fertőzött, már beoltották azokat, akik érintkezhettek vele a váróteremben.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint a kanyaró lappangási ideje 10-11 nap, ezért kezdeti szakaszában nehéz felismerni a betegséget. A tünetek egyszerű légúti fertőzéshez hasonlítanak, így legtöbbször a kiütésekből tudnak következtetni.

A Vas Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya közölte:

63 személyt részesítettünk védőoltásban, akik kapcsolatban állhattak valamelyik beteggel, és nem tudták teljes biztonsággal igazolni, hogy rendelkeznek kanyaró elleni védőoltással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik