Belföld
European union flag against parliament in Brussels, Belgium

Nem bíznak a magyarok a kormánypárti médiában EU-ügyekben

A megkérdezettek 70 százaléka szerint a kormánypárti nyilvánosság túl kedvezőtlenül mutatja be az Európai Uniót, 17 százalékuk látja objektívnak a tájékoztatást

– derül ki az Idea Intézet március végén végzett közvélemény-kutatásából.

A Fidesz–KDNP szavazóinak pontosan fele objektívnek tekinti a kormánypárti nyilvánosságot uniós ügyekben, de, érdekes módon, egyharmaduk úgy véli, hogy a kormánypárti média által bemutatott kép ezzel együtt túl kedvezőtlen az unióról. Az ellenzéket támogató szavazók 90 százaléka szerint nagyon kedvezőtlen az EU bemutatása a kormánypárti nyilvánosságban, és mindössze 4 százalékuk szerint objektív. Az ismeretlen preferenciájúak véleménye az ellenzéki szavazók álláspontjához áll közel, mert egyoldalúnak, elfogultnak tartják a kormánypárti sajtó tájékoztatását.

A kormánykritikus nyilvánosság Európai Uniót bemutató tevékenységét az összes megkérdezett fele értékelte objektívnek, 24 százalékuk szerint túl kedvező képet rajzol az unióról, 12 százalékuk szerint viszont túl kedvezőtlen ez a kép. Míg a Fidesz–KDNP szavazóinak 46 százaléka szerint túl kedvező a kormánykritikus sajtó EU-val kapcsolatos tájékoztatása, addig az ellenzéki pártpreferenciával bírók 65 százaléka objektívnek ítéli meg azt.

A pártpreferenciájukban bizonytalanok, illetve azt azt fel nem vállalók többsége (57%) a kormánykritikus nyilvánosságot objektívnek látja uniós ügyekben.

Az IDEA elemzése szerint a várakozásoknak megfelelően a magyarországi választókra jellemző pártos elköteleződés (pártpreferenciáknak megfelelő vastag szemüveg) egy, az utóbbi években – leginkább a kormánypárti kommunikáció következében – „forró” közéleti-politikai téma esetében is fennáll. Mint írják, a kormánypárti és ellenzéki szavazók véleménye homlokegyenest eltérő, mert egyaránt objektívnek ítélik a hozzájuk, értékeiket illetően közelálló nyilvánosság tájékoztatását az Európai Unióról, és teljesen elfogultnak a másik oldalét.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. március 29 – április 1. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73883444, A tÌzgyermekes JoÛb M·rton Ès csal·dja. Hatalmas logisztik·t igÈnyel a 10 gyermekes JoÛb csal·d utaztat·sa a hÈtkˆznapokban. Az apuka, JoÛb M·rton ñ h·romszoros kenu vil·gbajnok ñ el·rulta, h·zass·guk kezdetÈn 5-6 gyermeket terveztek, de most, a 10. baba ÈrkezÈse ut·n sem szeretnÈnek meg·llni., Place: Szeged, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.