Belföld

Orbán nem a nemzet, hanem a saját érdekeit védi

A magyarok azt is szeretik az unióban, amit a kormány nem.

A Népszava azt írja, a választók fele szerint Orbán Viktor saját hatalmi ambícióit szolgálja, amikor azt hangoztatja, a magyar érdeket védi Brüsszellel szemben. A lap idézi a Pulzus felmérését, amely szerint 34 százalék hisz a kormányzati kommunikációnak.

A Szociális Demokráciáért intézet megbízásából készített kutatás szerint az orbáni retorikával szemben a többség szkeptikus és még mindig úgy gondolja, az uniós tagság előnyös.

A munkavállalásnál volt a legkiugróbb ellenvélemény, 23 százalék mondta, hogy Magyarországnak az hátrányos, 60 százalék, hogy előnyös. Az oktatási, tudományos együttműködést 73, a gazdaságit 69 százalék tartja előnyösnek.

58 százalék az Európai Ügyészségre is igent mond, noha a kormány  szerint a csatlakozással hazánk veszítene önállóságából. Egyelőre a „nemzetállami megoldások” a kisebbség (29%) támogatását élvezik szociális, gazdasági bajok esetén, 41 százalék úgy véli: azokra az EU erősítése jelentene megoldást, de ebben a kérdésben a legnagyobb a bizonytalanság, a megkérdezettek 30 százalékának nincs álláspontja a kérdésben (vagy titkolja).

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik