Belföld

Kétszázan vannak jelenleg a tranzitzónában, ebből 119 gyerek

Szél Bernadett és Szabó Szabolcs felkereste a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt, melynek igazgatójával egyeztettek a tapasztalataikról. A friss adatok szerint jelenleg a két magyar tranzitban összesen 200 fő tartózkodik, ebből 119 gyermek.

Mint megtudták, 2018-ban 367 ember kapott valamilyen szintű elismerést hazánkban: 68 menekültstátust, 281 oltalmazotti státust és 18 befogadott lett.  Ezzel szemben 595 elutasító döntés született és 160 esetben lett „megszüntetés” a folyamat vége.

Idén eddig 11 elismerő döntés született, összesen 153 kérelem érkezett be, kitoloncolás idén 39 esetben volt, míg 2018-ban 302 fő esetében, ebből 61-szer légi úton.

A menekülő gyermekek fogai sokszor nagyon tönkremennek az úton és látogatásunkkor is ott volt egy gyermek a röszkei tranzitban, akinek napok óta iszonyatosan fájt a foga — kezelés helyett antibiotikumot és Cataflamot kapott, mert nem voltak hajlandók ellátni a közeli egészségügyi intézményben. Hogy miért? Megtudtam, hogy csak sürgősségi esetben kap ellátást olyan gyermek, aki nem tudja igazolni, hogy a magyar protokoll szerinti összes oltása megvan és praktikusan ez azt jelenti, hogy mintegy két hónapot töltenek a tranzitban, amire úgymond „nem sürgős” esetben ellátáshoz jutnak

– írta Facebook-posztjában Szél Bernadett.

A független képviselő közlése nyomán a Hivatal igazgatója utána járt az esetnek, a gyermek pedig haladéktalanul megkapta az ellátást, továbbá jelezték, hogy megtalálták a módját annak, hogy ellátást kapjanak a kiskorúak hasonló helyzetben.

Sőt, azt is végiggondolják, miként lehet a tranzitos gyermekeket egy-egy sétára kihozni — hogy lássanak mást is az ott töltött hónapok alatt, ne csak rendőröket, egy tenyérnyi eget meg szögesdrótokat.

– tette hozzá.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik