Belföld

Százméteres árkot ásnak Trianon emlékére a belvárosban

Egy tavalyi kormányhatározat alapján 2020. május 31-ig – a trianoni szerződés századik évfordulója előtt – felállítják a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét, amely „magában foglalja a történelmi Magyarország 1913-as összeírás szerinti helységneveinek feltüntetését”.

Az alkotásról néhány napja jelentek meg az első látványtervek, amelyekről kiderült, hogy nem egy szobor vagy emlékmű, hanem egy árok.

Az alkotás legfeljebb 5 milliárd forintba fog kerülni.

A tervek szerint – amelyeket az Urbanista szerzett meg – az Alkotmány utcának a Kossuth tér felé eső, száz méter hosszú szakaszán süllyedő rámpát alakítanak ki, amelynek falaira vésik majd a településének nevét véletlenszerű sorrendben. A rámpa végébe egy gránittömb kerül, közepében örökmécsessel, amely a nemzeti összetartozás gondolatát hivatott jelképezni.

A Magyar Nemzetnek Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Zrt. vezérigazgatója azt mondta, bízik abban, hogy a kivitelezővel néhány napon belül megkötik a szerződést, és még április vége előtt megkezdődik a munka.

Kiemelt kép: Az Alkotmány utca részlete a Fővárosi Törvényszék régi épületével (j), valamint az Országház részletével a főváros V. kerületében. (MTVA/Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik