Belföld

Így szavaltak költészet napján a rabok

A magyar költészet napjának tiszteletére négy büntetés-végrehajtási intézetből összesen hét elítélt szavalta el József Attila A hetedik című költeményét.

Az egri, balassagyarmati, tököli és pálhalmai fogvatartottak lelkesen készültek a BvOP Kommunikációs Főosztály két napos forgatására, hogy méltó módon megemlékezhessenek a magyar kultúra e jeles napjáról. A szavalók között voltak azok a tököli rabok is, akik tavaly megnyerték az Országos Börtönszínház Találkozót.

A magyar büntetés-végrehajtás egyébként is kiemelt figyelmet fordít a fogvatartottak oktatására és kulturális készségeik fejlesztésére. Tavaly összesen 45 fegyenc készült fel az érettségi vizsgákra a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben, valamint további 149 fő fogvatartott szerezte meg az OKJ szakvizsga bizonyítványát.

Az idei évben közel 700 fogvatartott folytat általános iskolai, több mint 1000 középiskolai, 16 pedig felsőfokú tanulmányokat. OKJ-s szakvégzettséget adó képzésekben résztvevő fogvatartottak száma meghaladja a 700 főt. A büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett fogvatartottak közül évente átlagosan mintegy 2500-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget

Ajánlott videó

Olvasói sztorik