Belföld

Bajnai: Orbán találkozni sem akart velem

Tíz éve választották kormányfővé Bajnai Gordont, ennek alkalmából a 168 Óra a Frontsebészet – A köztársaság utolsó kormánya című könyvvel jelentkezik, melynek készítése során Bajnaival is interjúztak, ebből közölt most egy részletet a lap.

Orbán Viktorral való kapcsolatáról többek közt azt mondta,

Orbán úgy gondolkodott, hogy egyszer kell nyerni, de akkor nagyon.

Hozzátette, a válságkezelésről a Fideszben feltehetően úgy gondolkodtak, hogy a felelősséget eltolják maguktól, a nyilvánosságban ellenzik, aztán „majd egy stabil helyzetben jöhetnek, felállhatnak a megépült talapzatra”.

Bajnai szerint semmilyen módon nem akartak kommunikálni a kormánnyal, noha többször kezdeményezte, féltek minden felelősségmegosztástól.

Orbán találkozni sem akart velem, a Kaczynski-temetésig csak véletlenül futottunk össze, és még utána, az átadás-átvételnél sem volt hajlandó tőlem személyesen átvenni a feladatokat

– közölte Bajnai, aki szerint Orbán attól félt, hogy az őt valahogy kompromittálná.

Egyszer egy rövid telefonbeszélgetést folytattak, miután Kósa Lajos támogatást kért Bajnaitól, amikor Debrecen egy nukleáris fizikai kutatóközpont létesítésére pályázott.

Bajnai közölte, hogy természetesen minden nemzeti ügyet támogatnak, mondván, ez nem pártkérdés, majd hozzátette, hogy nem szeretné, ha a pályázat elveszítése esetén a kormányt támadnák, hogy ők a hibásak, mert rosszul támogatták a várost.

Később Kósa Rómából, a BL-döntőről hívta fel, ekkor azt mondta, átadná a telefont annak, aki ezt meg tudná erősíteni, ekkor beszélt Bajnai néhány mondatot Orbánnal.

Nálunk, a Fideszben úgy működnek a dolgok, hogy minden témának felelőse van: ha sikerül az adott projekt, jó, ha nem, ő a hibás. Ennek a témának Kósa polgármester úr a felelőse. Ha a kormány támogatását megkapja, akkor is ő viseli a felelősséget, akár sikerül, akár nem

– mondta Orbán a telefonban.

Érdemben Bajnai a lengyel elnök temetésén, a választások után beszélt Orbánnal, azonban ezt nem hívná tárgyalásnak, de azért sok mindenre kitérték.

Azt láttam, hogy Orbán százhúsz százalékos önbizalommal állt a kormányzás elé

– fogalmazott.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik