Belföld

20 év fegyházat kapott a nagymamáját baltával agyonverő tiszakécskei nő

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt húsz év fegyházra ítélte a Gyulai Törvényszék azt a nőt, aki baltával verte agyon a nagymamáját másfél évvel ezelőtt. M. Mónika a büntetés kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra leghamarabb. A nőnek a több, mint hatszázezer forintos bűnügyi költséget is ki kell fizetnie.

Csütörtökön az előkészületi üléssel kezdődött a Gyulai Törvényszéken annak tiszakécskei 36 éves nőnek a pere, aki egészen elképesztő kegyetlenséggel végzett a nagymamájával 2017 novemberében. A Gyulai Törvényszék sajtósa, Ágoston Flóra Anna megkeresésünkre közölte, hogy a nő bűnösségére kiterjedő és feltáró jellegű beismerő vallomást tett a csütörtöki büntetőeljárás során. A nő részletesen elmondta, hogy végzett az idős hozzátartozójával.

Egyedül azt vitatta, hogy cselekményét előre kitervelten, nyereségvágyból követte el. Ezért a bíróság az előkészítő ülés befejezését követően azonnal tárgyalást tartott.

M. Mónika elmesélte, hogy az előző nap, este hat óra körül busszal érkezett Tiszakécskéről Sarkadkeresztúrra. A nagymamájának nem szólt előre, hogy meglátogatja, váratlanul jelent meg nála és pénzt kért tőle. A 81 éves asszony nem akart pénzt adni neki, ezért összeszólalkoztak, a vita pedig másnap reggel is folytatódott. Ekkor az unoka a szerszámosládából kivett egy baltát, és a konyhában a neki háttal álló sértettet kétszer fejbe vágta.

Az idős asszony összeesett, az unokája a szomszéd szobában dohányozva hallgatta nagyanyja hörgését, majd még legalább ötször fejbe vágta a baltával. A nő ekkor magához vette nagyanyja nyakláncát, arany fülbevalóit, a holttestet pedig egy irhakabáttal együtt az udvari kukába rejtette. Ezt követően letörölte a baltáról a vért, kitakarított a házban, a véres szőnyeget elrejtette, az összevérezett függönyt pedig elégette.

Ezt követően kisminkelte magát, eltette az idős asszony laptopját és további ékszereket is, és indulni készült. Pechjére a másik unokája pont akkor kérte meg a szomszédokat, hogy nézzék már meg mi van a mamájával, mert nem tudja elérni telefonon.

A brutális gyilkosságot elkövető nő nem tudott ésszerű magyarázatot adni nekik arról, hogy hol van a nagymamája, ezért a közben megérkező hozzátartozók értesítették a rendőröket. Az idős nő rokonai elmondták a nyomozóknak, hogy az idős asszony már az előző este panaszkodott nekik, hogy összeveszett a tiszakécskei unokájával, mert ismét pénzt akart. Meg is ígérte nekik, hogy másnap mindent részletesen elmesél, de a hívás elmaradt és soha többé nem vette fel a telefont.

M. Mónika tagadta, hogy összebalhézott volna a nagymamájával. Azt állította, hogy az asszony esküvőre készült, és elment egy ismerős családhoz. Ezt követően arra kérték, hogy mondja el, mit viselt a mamája, amikor elhagyta a házat. A gyilkos nőt végül a sarokban felejtett csizma buktatta le. A helyszínre érkező  rokonok ugyanis azt állították, hogy az idős nőnek soha nem volt két pár téli lábbelije. Márpedig, ha a nyugdíjas asszony elment hazulról, akkor a csizma értelemszerűen nem lehetne ott.

Amikor a helyszínelők alaposabban szemügyre vették a házat, akkor feltűnt nekik, hogy a konyha egyik része feltűnően tiszta. A rokonok azt mondták, hogy ott szőnyeg szokott lenni, és hiányzik a függöny is. Eltűnt az idős nő laptopja is, ezért a rendőrök arra kérték az unokát, hogy nyissa ki az utazótáskáját. Elő is került a masina, de a nő erre azt mondta, hogy a mamája neki adta ajándékba.

A nőnek azonban nem sikerült minden nyomot eltüntetnie a takarítás során. Egy elkenődött vérnyom ugyanis a folyosón maradt. Ráadásul, eltűnt az udvari hulladékgyűjtő is. A keréknyom a hátsó kertbe vezetett. Amikor kinyitották, először a véres szőnyeget látták meg, alatta volt a vérbe fagyott idős asszony.

A gyilkosságot elkövető unoka előbb szörnyülködött, mintha semmit nem tudna a történtekről, később azonban bevallotta a gyilkosságot és mindent részletesen elmesélt.

M. Mónika a Gyulai Törvényszéken tartott csütörtöki tárgyaláson is együttműködő volt. Részletesen elmesélte, hogy végzett a nagymamájával, majd azt mondta, hogy megbánta a tettét. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a nő büntetlen előéletét, és a bűnösségre is kiterjedő és feltáró jellegű beismerő vallomását.

A bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben és kifosztás bűntettében is bűnösnek találta a nőt. Ezért 20 év fegyházra ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A nőnek az eljárás során felmerült 637 ezer forint bűnügyi költséget is ki kell fizetnie.

A bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a nő gátlástalanságát, és azt, hogy idős közeli hozzátartozójával végzett. De súlyosító körülményként értékelte a bíróság azt is, hogy elszaporodtak az élet elleni bűncselekmények.

Az ítélet nem jogerős. A nő és védője eltérő tényállás és jogi minősítés miatt enyhítés érdekében fellebbezett. Az ügyész három napot fenntartott az esetleges fellebbezési nyilatkozatának megtételére.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.