Belföld

20 év fegyházat kapott a nagymamáját baltával agyonverő tiszakécskei nő

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt húsz év fegyházra ítélte a Gyulai Törvényszék azt a nőt, aki baltával verte agyon a nagymamáját másfél évvel ezelőtt. M. Mónika a büntetés kétharmad részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra leghamarabb. A nőnek a több, mint hatszázezer forintos bűnügyi költséget is ki kell fizetnie.

Csütörtökön az előkészületi üléssel kezdődött a Gyulai Törvényszéken annak tiszakécskei 36 éves nőnek a pere, aki egészen elképesztő kegyetlenséggel végzett a nagymamájával 2017 novemberében. A Gyulai Törvényszék sajtósa, Ágoston Flóra Anna megkeresésünkre közölte, hogy a nő bűnösségére kiterjedő és feltáró jellegű beismerő vallomást tett a csütörtöki büntetőeljárás során. A nő részletesen elmondta, hogy végzett az idős hozzátartozójával.

Egyedül azt vitatta, hogy cselekményét előre kitervelten, nyereségvágyból követte el. Ezért a bíróság az előkészítő ülés befejezését követően azonnal tárgyalást tartott.

M. Mónika elmesélte, hogy az előző nap, este hat óra körül busszal érkezett Tiszakécskéről Sarkadkeresztúrra. A nagymamájának nem szólt előre, hogy meglátogatja, váratlanul jelent meg nála és pénzt kért tőle. A 81 éves asszony nem akart pénzt adni neki, ezért összeszólalkoztak, a vita pedig másnap reggel is folytatódott. Ekkor az unoka a szerszámosládából kivett egy baltát, és a konyhában a neki háttal álló sértettet kétszer fejbe vágta.

Az idős asszony összeesett, az unokája a szomszéd szobában dohányozva hallgatta nagyanyja hörgését, majd még legalább ötször fejbe vágta a baltával. A nő ekkor magához vette nagyanyja nyakláncát, arany fülbevalóit, a holttestet pedig egy irhakabáttal együtt az udvari kukába rejtette. Ezt követően letörölte a baltáról a vért, kitakarított a házban, a véres szőnyeget elrejtette, az összevérezett függönyt pedig elégette.

Ezt követően kisminkelte magát, eltette az idős asszony laptopját és további ékszereket is, és indulni készült. Pechjére a másik unokája pont akkor kérte meg a szomszédokat, hogy nézzék már meg mi van a mamájával, mert nem tudja elérni telefonon.

A brutális gyilkosságot elkövető nő nem tudott ésszerű magyarázatot adni nekik arról, hogy hol van a nagymamája, ezért a közben megérkező hozzátartozók értesítették a rendőröket. Az idős nő rokonai elmondták a nyomozóknak, hogy az idős asszony már az előző este panaszkodott nekik, hogy összeveszett a tiszakécskei unokájával, mert ismét pénzt akart. Meg is ígérte nekik, hogy másnap mindent részletesen elmesél, de a hívás elmaradt és soha többé nem vette fel a telefont.

M. Mónika tagadta, hogy összebalhézott volna a nagymamájával. Azt állította, hogy az asszony esküvőre készült, és elment egy ismerős családhoz. Ezt követően arra kérték, hogy mondja el, mit viselt a mamája, amikor elhagyta a házat. A gyilkos nőt végül a sarokban felejtett csizma buktatta le. A helyszínre érkező  rokonok ugyanis azt állították, hogy az idős nőnek soha nem volt két pár téli lábbelije. Márpedig, ha a nyugdíjas asszony elment hazulról, akkor a csizma értelemszerűen nem lehetne ott.

Amikor a helyszínelők alaposabban szemügyre vették a házat, akkor feltűnt nekik, hogy a konyha egyik része feltűnően tiszta. A rokonok azt mondták, hogy ott szőnyeg szokott lenni, és hiányzik a függöny is. Eltűnt az idős nő laptopja is, ezért a rendőrök arra kérték az unokát, hogy nyissa ki az utazótáskáját. Elő is került a masina, de a nő erre azt mondta, hogy a mamája neki adta ajándékba.

A nőnek azonban nem sikerült minden nyomot eltüntetnie a takarítás során. Egy elkenődött vérnyom ugyanis a folyosón maradt. Ráadásul, eltűnt az udvari hulladékgyűjtő is. A keréknyom a hátsó kertbe vezetett. Amikor kinyitották, először a véres szőnyeget látták meg, alatta volt a vérbe fagyott idős asszony.

A gyilkosságot elkövető unoka előbb szörnyülködött, mintha semmit nem tudna a történtekről, később azonban bevallotta a gyilkosságot és mindent részletesen elmesélt.

M. Mónika a Gyulai Törvényszéken tartott csütörtöki tárgyaláson is együttműködő volt. Részletesen elmesélte, hogy végzett a nagymamájával, majd azt mondta, hogy megbánta a tettét. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a nő büntetlen előéletét, és a bűnösségre is kiterjedő és feltáró jellegű beismerő vallomását.

A bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben és kifosztás bűntettében is bűnösnek találta a nőt. Ezért 20 év fegyházra ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A nőnek az eljárás során felmerült 637 ezer forint bűnügyi költséget is ki kell fizetnie.

A bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a nő gátlástalanságát, és azt, hogy idős közeli hozzátartozójával végzett. De súlyosító körülményként értékelte a bíróság azt is, hogy elszaporodtak az élet elleni bűncselekmények.

Az ítélet nem jogerős. A nő és védője eltérő tényállás és jogi minősítés miatt enyhítés érdekében fellebbezett. Az ügyész három napot fenntartott az esetleges fellebbezési nyilatkozatának megtételére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik