Belföld

Kisvárosi polgármester is elindult a Szegedi Egyetem kancellári posztjáért

Két esélyese van a Szegedi Tudományegyetem hamarosan megüresedő kancellári posztjára kiírt pályázatnak. pályázatnak beadási határideje a közelmúltban zárult le.

Az Átlátszó szerint a több tízmilliárdos költségvetésű intézményének vezetői posztjára Fendler Judit jelenlegi kancellára mellett a Csongrád megyei Kistelek fideszes polgármestere, Nagy Sándor aspirál.

Nagy 1998 óta áll a hétezer lakosú kisváros élén, de a lap szerint befolyásos támogatók állnak mögötte. A kisteleki polgármester kinevezése mellett van állítólag Lengyel Györgyi, az Emmi egykori közigazgatási államtitkára, aki 2018 őszén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa lett. Lengyel az egészséggazdaságért és Szegeden a Science Park és a költségvetési támogatásból megvalósuló fejlesztések tudománypolitikai koordinációjáért felel. Rajta kívül állítólag Kiss Rigó László püspök is támogatná Nagy Sándort az pozíció elnyerésében.

Fendlert, az újrakinevezéséért pályázó jelenlegi kancellárt az elmúlt időszakban érdekes módon a kormányoldalról kapott támadásokat, jóllehet annak idején közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnök nevezte ki a posztra.

A jobboldali sajtóorgánumok szellőztetették meg, hogy az egyetem gazdasági hivatala az egykori Szeviép-székház épületébe költözik. A Szeviép-ügy emlegetése Szeged egyértelmű jelentéssel bír: az elmúlt időszakban ez lett a Fidesz legfőbb fegyvere Botka László MSZP-s polgármester ellen a közelgő önkormányzati választás előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik