Belföld

Döntött a Kúria: Bayer nem nevezheti gecinek Vonát

A Kúria szerdán hirdetett Vona Gábor és Bayer Zsolt személyiségi jog megsértése miatt indított ügyében, írja az Index. A bíróság helyben hagyta a másodfokú, jogerős ítéletet, ami szerint Bayernek sérelemdíj megfizetése mellett bocsánatot kell kérnie Vonától, akit még 2016 decemberében gecinek és szarnak nevezett blogján.

Fellebbezésnek és további felülvizsgálatnak nincs helye a döntés ellen.

Az eljáró tanács szerint az „öncélú gyalázkodás és megalázás” nem élvezi a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos védelmet, a döntés ismertetésekor pedig közölték, hogy bár külföldön is vannak kemény politikai viták, példátlan a magyar közbeszéd azon szintje, ami során valaki gecinek és szarnak nevezi a másik felet.

A helyben hagyott, másodfokú ítélet szerint a sértés és lealázás szándéka nem megengedett még közszereplőkkel szemben sem, illetve az sem teszi jogszerűvé Bayer szavait, hogy mások ilyen kifejezésekkel illetnek embereket.

Bayer ügyvédje a másodfokú ítélet után a Kúriához fordult, azt kérve, hogy helyezzék hatályon kívül az ítéletet.

Az ügy eredete még 2016-ra vezethető vissza, amikor Vona egy Facebook-posztban lemondásra szólította fel Orbánt az érvénytelen kvótanépszavazás után, Bayer ezután gecinek és szarnak nevezte a politikust.

A Fővárosi Törvényszék első fokon Vonának adott igazat, eszerint a geci minősítést még el kell viselnie, a másodfokú ítélet szerint azonban már ez sem megengedhető.

Bayerci tavaly január végén a blogján közzétett bocsánatkérésben azt írta:

Vona! Bocsánatot kérek tőled! Őszintén! Ugyanis a geci és a szar a te esetedben a valóság jelentős elferdítése, pozitív irányba! Bocsásd meg nekem, hogy egy tétova pillanatomban túlértékeltelek!

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik