Belföld

Elítélték a világhírű producert 437 ezer dollárral lehúzó csalókat

Elítélték azt a két szabadkai férfit, akik 437 ezer dollárral húztak le egy világhírű angol-amerikai filmproducert. A Szegedi Törvényszék különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás és közokirat-hamisításban, valamint pénzmosás elkövetésében is bűnösnek találta a két férfit. Egyikük három év négy hónapot, míg a társa három év két hónap börtönt kapott. A két férfi a büntetés felének letöltését követően szabadulhat leghamarabb.

A vádirat szerint a férfiak megállapodtak abban, hogy megszerzik az angol-amerikai kettős állampolgárságú filmproducer egy csehországi bankban vezetett bankszámláján levő pénzét. Ennek érdekében a producer nevére és személyi adataira állíttattak ki a vádlottak egyikének fényképével ellátott hamis brit magánútlevelet, személyazonosító igazolványt és vezetői engedélyt, illetőleg névjegykártyákat is.

Ezt követően 2017 októberében Szegeden egy kereskedelmi bank fiókjában számlát nyitottak a producer nevére, melynek során felhasználták a hamis, de az elkövetők egyikének fényképével ellátott okiratokat is. Másnap Prágába utaztak, ahol a producer számlavezető bankjába bementek, és ott a hamis okiratok felhasználásával a banki alkalmazottat megtévesztve megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait.

Ezt követően 2000 amerikai dollárt a számláról felvettek, a további 435 ezer dollárt pedig a magyarországi bankszámlára átutaltatták. Az elkövetők ezt követően visszautaztak Szegedre, 12 ezer dollárt a bankfiókból készpénzben felvettek, a fennmaradó több, mint 400 ezer dollárt pedig át akarták utaltatni egy nem létező személy ügyvezetése alatt álló, de érdekeltségükbe tartozó cégnek, így próbálva eltüntetni a csalásból származó pénzt.

Mindeközben a producer tudomására jutott, hogy bankszámlájáról pénzt vettek fel és utaltak át és még mielőtt annak továbbutalását tudták volna kezdeményezni a vádlottak a bukó cég felé, a rendőrség azt lefoglalta.

A producernek 437 ezer amerikai dollár, azaz mintegy 120 millió forint kárt okoztak, de tekintettel arra, hogy a pénz nagy része lefoglalásra került, így a meg nem térült kár összege mintegy 3,7 millió forint. A lefoglalt pénzt a bank visszautalta a producer számlavezető pénzintézetébe.

A két csaló már az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett és lemondott a tárgyalás jogáról. A bíróság a halmazati szabályok alapján öttől tizenhárom évig terjedő büntetési tételű bűncselekményekkel vádolt férfiakra az ügyészi indítvánnyal megegyező büntetést szabta ki. Az ítélet az elsőrendű vádlott esetében jogerőssé vált, cinkostársa és védője három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.

Kiemelt kép: David McNew/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik